Azor (2021)

  • draama
  • 1h 40m

Andreas Fontanan äärimmäisen tyylikäs debyyttipitkä Azor tuo mieleen Benjamín Naishtatin taannoin esittämämme Argentiinan sotilasjuntan (1976–1983) ajan toisen trillerimäisen kuvauksen Rojo (2018): kun Naishtat kertoi siitä ”tavallisen” keskiluokan välinpitämättömyyden ilmapiirissä, joka salli niin kutsutun likaisen sodan, liikkuu Fontana valtaa pitäville ratkaisevan kuuliaisen yläluokan eleganteissa miljöissä.

Argentiinassa asunut sveitsiläinen Fontana on saanut inspiraation päähenkilöönsä omasta pankkiiri-isoisästään. Dardennen veljesten elokuvissa kunnostautunut Fabrizio Rongione näyttelee sveitsiläissukunsa yksityispankin edustajaa Yvan De Wieliä. 1980-luvun alussa tämä saapuu ketjussa polttavan vaimonsa Inésin (Stéphanie Cléaun yhtä kontrolloitu suoritus) kanssa jatkamaan mystisesti kadonneen edeltäjänsä työtä ja huolehtimaan pankin eduista ulkomaan talletuksista kiinnostuneen eliitin keskuudessa.

Graham Greene, John le Carré ja Joseph Conrad on mainittu Fontanan huolitellun, hienovaraisen poliittisen trillerin kummeina. Ennen kuin Yvan De Wiel lähtee Buenos Airesista jokea pitkin kohden varsinaista pimeyden sydäntä, hän on tavannut villoissa, pooleilla ja pooloareenoilla lukuisia elokuvan taitavasti hahmottamia aristokraatteja, jotka vaaran ja kylmän harkinnan atmosfäärissä lausuvat ikimuistoisia repliikkejä vaikkapa pelon vaikutuksesta tai ”loisten” hävittämisestä. Berliinin filmijuhlien 2021 todellisia löytöjä!

Andreas Fontana toteutti Azorin Argentiinassa, maassa jonka hän ”tuntee ja rakastaa mutta joka ei ole hänen” – koska hän on sveitsiläinen, syntynyt Genevessä 1982. Argentiinaan hän muutti suoritettuaan Geneven yliopiston kirjallisuuden maisterintutkinnon. Buenos Airesissa Fontana työskenteli tuotantoavustajana. 2010 hän valmistui kuitenkin Sveitsissä elokuvatuottajaksi. Hänen lyhytfilmeistään Cotonov Vanished (2009), tarina kylmän sodan aikana kadonneesta änkyttävästä tulkista, palkittiin Nyonin arvostetulla Vision du Réel -festivaalilla Ranskassa. Nykyään Fontana asuu jälleen Genevessä ja opettaa valokuvauksen korkeakoulussa Veveyssä. (Timo Malmi)

Director

Andreas Fontana

Screenplay

Andreas Fontana

Cinematography

Gabriel Sandru

Art Director

Ana Cambre

Costumes

Simona Martínez

Music

Paul Courlet

Producer

David Epiney

Languages

ranska, espanja, englanti

Subtitles

englanti

Countries

Sveitsi, Ranska, Argentiina

Studios

Alina Film, Local Films, Radio Télévision Suisse (RTS), Ruda Cine