Beware of Children (2019)

  • draama
  • 2h 37m

Ken ei välitä ”koukuttavista” tv-sarjoista, mutta on silti halukas näkemään sellaista aikuista ihmissuhdedraamaa, jonka juonenkäänteetkin ovat kiinnostavia, löytää omansa norjalaisen Dag Johan Haugerudin yli kaksi ja puolituntisesta teoksesta Beware of Children. Pinnallisimmasta ihmissuhdemössöstä Haugerudin sekä kirjoittama että ohjaama elokuva eroaa myös siinä, että se tarjoaa moniulotteisia ja ristiriitaisiakin näkemyksiä yhteiskunnallisissa kytköksissään.

Parikin kertaa Pohjoismaiden viime vuoden parhaaksi elokuvaksi nimetty Beware of Children tapahtuu Oslon keskiluokkaisessa lähiössä. 13-vuotias koulupoika menehtyy sairaalassa koulun jalkapallokentällä saamiinsa vammoihin. Oliko kyseessä onnettomuus?

Aikaisemmin kirjailijanakin kunnostautunut Haugerud tuo eteemme laajan joukon henkilöitä, joista keskeiseksi nousee koulun rehtori Liv (Henriette Steenstrupin vivahteikas suoritus). Hän ensinnäkin vasemmistolaisuudestaan huolimatta seurustelee pojan oikeistolaisen poliitikkoisän Per Erik Lundemon kanssa ja toisekseen saattaa suojella tapahtuneen avainhenkilöihin kuuluvaa opettajaveljeään Andersia. Paljon puhutaan – mutta onko kyse ennen kaikkea syyllisyydestä? 

Kenties Dag Johan Haugerudin (s. 1964) taito pitkäkestoisen elokuvan jännitteiden luojana kumpuaa siitä, että hänellä on kokemusta myös kirjailijana vuodesta 1999 alkaen. Koulutukseltaan hän on kirjastonhoitaja, mutta suorittanut myös elokuva- ja teatteritutkimuksen kursseja. Haugerud ohjasi ensimmäisen lyhytfilminsä 1998. Ensimmäinen pitkä I Belong (2012) palkittiin vuoden parhaana norjalaisena elokuvana. Sekä romaaneissaan että elokuvissaan hän kuvaa tarkkasilmäisesti ihmisen käytöstä ja elämän peruskysymyksiä arkisissa tilanteissa, usein mosaiikkimaisen rakenteen avulla. (Timo Malmi)

Screenplay

Dag Johan Haugerud

Cinematography

Øystein Mamen

Production Designer

Tuva Hølmebakk

Art Director

Susanne Vågsæter

Costumes

Ida Toft

Sound

Hugo Ekornes

Sound

Roy Fenstad

Sound

Eirik Halsen

Sound

Gisle Tveito

Producer

Yngve Sæther

Language

norja

Subtitles

englanti

Countries

Norja, Ruotsi

Studios

Motlys, Plattform Produktion, Film i Väst