Daughters of the Dust (1991)

  • draama
  • 1h 53m

Tämä moderni klassikko on kaikkea muuta kuin pölyinen! Julie Dashin Daughters of the Dust (1991) teki historiaa ilmestyessään: se on ensimmäinen afroamerikkalaisen naisohjaajan elokuva, joka sai teatterilevityksen. Elokuva oli myös taiteilija Arthur Jafan debyytti tuottajana ja kuvaajana, ja Jafan luontevan runsas kuvaus palkittiinkin tuoreeltaan Sundancen elokuvajuhlilla. Muistijälkiä ja vaikutteita on sittemmin nähty muun muassa poptähti Beyoncén visuaalisella Lemonade-albumilla (2016).

Dashin runollinen elokuva kertaa kuvitteellisen Peazantin perheen mikrohistoriaa. Eletään ratkaisun hetkeä vuonna 1902: osa perheyhteisöstä on muuttamassa Georgian osavaltion rannikon St. Simonsin saarelta mantereelle, osa on jäämässä jatkamaan sukupolvien ketjua saarelle. Valintoja emmitään. Orjuus on läsnä elettyinä muistoina ja valkoisten harjoittama väkivalta ja hyväksikäyttö koettuna todellisuutena.

Gullah-kreolinkielinen perhe kokoontuu vielä kerran yhteen, välittämään legendojaan, hakemaan tukea toisistaan ja asettumaan muistoksi jääviin valokuviin. Ääniraidalla meille tilanteita tulkitsee muuton hetkellä vielä syntymistään odottava tyttölapsi, toivo uuden alun mahdollisuudesta. Daughters of the Dustissa on samankaltaista mytologiaa hyödyntävää tenhoa kuin Toni Morrisonin romaaneissa; elokuva on amerikkalaisen tarinankerronnan sydämessä. (Tytti Rantanen)

Director

Julie Dash

Screenplay

Julie Dash

Cinematography

Arthur Jafa

Editor

Joseph Burton

Editor

Amy Carey

Production Designer

Kerry Marshall

Art Director

Michael Kelly Williams

Music

John Barnes

Producer

Julie Dash

Producer

Arthur Jafa

Producer

Steven Jones

Languages

englanti, ranska

Subtitles

suomi

Countries

Yhdysvallat, Saksa

Studios

Geechee Girls, American Playhouse, WMG Film