Enfant Terrible (2020)

  • draama, elämäkerta
  • 2h 14m

Rainer Werner Fassbinder keskittyi elämässään olennaiseen ja ehti saada aikaan alle neljässäkymmenessä vuodessa sen, mitä sodanjälkeinen saksalainen elokuva tarvitsi. Enfant Terrible kertoo Lolan räikeissä valoissa näyttämöllisen hallitusti ja lumoavan tyylikkäästi kotimaansa elokuvataiteen uudistajasta henkilökohtaiseen rajaten.

Fassbinder eli vaistonsa varassa, himosi ja rakastui lujasti, rakensi vimmaisesti ylimaallisia tunteita tihkuvia yhteiskunnallisia melodraamoja ja samalla oman henkilönsä, joka ei ole erotettavissa tuotannosta. Genet’n Querellesta lainattu motto ”Jokainen tappaa sen jota rakastaa” kuvaa Fassbinderin tapaa ammentaa rakastetut tyhjiin, suodattaa materiaali elokuviin ja suojella sitten itseään jarruksi ripustautuvilta ihmisjäänteiltä eläimen raivolla.

Näyttelijät ottavat vastaansanomattomasti haltuun hahmojen habituksen ja jopa ulkonäön, muuttuvat Raineriksi, Kurtiksi, Ulliksi, Hannaksi, pystyisivät esittämään suvereenisti minkä tahansa kohtauksen millä hyvänsä valitulla tyylillä, silti yhtä sydämeenkäyvästi, ylpeinä palvoen ja rakastaen suurta taiteilijaa. Fassbinder käytti sikamaisiakin keinoja saadakseen taltioitua mitä halusi, mutta lopputuloksen nähdessään törkeästi kohdeltu näyttelijä saattoi todeta, että ohjaaja taisi todellakin tietää mitä tekee. Enfant Terrible on avain Fassbinderiin. (Mia Öhman)

Director

Oskar Roehler

Screenplay

Klaus Richter

Screen Story

Klaus Richter

Screen Story

Oskar Roehler

Cinematography

Carl-Friedrich Koschnick

Production Designer

Oskar Roehler

Production Designer

Markus Schütz

Sound

Kai Tebbel

Producer

Stefan Arndt

Producer

Uwe Schott

Producer

Markus Zimmer

Languages

saksa, ranska, englanti

Subtitles

englanti

Country

Saksa

Studios

ARTE, Bavaria Filmproduktion, Bayerischer Rundfunk (BR), Westdeutscher Rundfunk (WDR), X-Filme Creative Pool

Bonus Content

Enfant Terrible - Lauri Timonen introduction
6m

Lauri Timonen esittelee elokuvan.