Gloria Mundi (2019)

  • draama
  • 1h 46m

Katoavaista on maallinen kunnia, sanotaan. Robert Guédiguianin yhteiskunnallisessa uutuusdraamassa tapaamme tämän päivän ranskalaisen työläisperheen, jolle ei ole maallista mammonaa kummoisesti kertynytkään. Kunniantunnostaan he yrittävät pitää kiinni siinä missä kuka tahansa, mutta modernissa kapitalismissa proletariaatin kierros kasvavien vaatimusten, kurjistuvien työehtojen ja koventuvan kilpailun esteradalla on loputon.

Nimihenkilö on ylevässä alkukohtauksessa maailmaan saapuva lapsi, joka symboloi vanhemmilleen ja isovanhemmilleen toivoa paremmasta huomisesta – tai velvoittaa jatkamaan näköalatonta puurtamista siivoojana, bussikuskina, myyjänä tai Uber-kuskina. Vaikeassa paikassa vanha polvi muistaa solidaarisuuden ja huolehtii omistaan.

Pienten ihmisten puolta pitävä, luokkatietoinen ja yhteisöllisyyttä individualismin sijaan peräänkuuluttava eetos on läheistä sukua Ken Loachin elokuville ja Hirokazu Kore-edan Shopliftersille (2018). Täysin omaa, taattua Guédiguiania edustavat ohjaajan rakas miljöö ja luottoensemble. Marseillen uskollinen kuvaaja näyttää satamakaupungin monet kasvot: rähjäiset korttelit ja pilvenpiirtäjät, kaduilla päivystävät prostituoidut ja partioivat aseistetut sotilaat. Ariane Ascariden, Jean-Pierre Darroussinin ja Gérard Meylanin näyttelijäkolmikko pelaa vaivattomasti yhteen vuosikymmenten kokemuksella. (Suvi Heino)

Screenplay

Robert Guédiguian

Screenplay

Serge Valletti

Cinematography

Pierre Milon

Editor

Bernard Sasia

Production Designer

Michel Vandestien

Producer

Marc Bordure

Producer

Serge Hayat

Language

ranska

Subtitles

englanti

Countries

Ranska, Italia

Studios

AGAT Films & Cie / Ex Nihilo, France 3 Cinéma, BiBi Film