Huijarit (1955)

  • draama, rikos
  • 1h 53m

Ikuinen unien sirkus polkaistaan käyntiin. Federico Fellinin viides täysimittainen filmi on hävytön ja anarkistinen, surullinen ja kepeä sukellus huulestavetäjien työmetodeihin. Se on tarina pappeja teeskentelevistä huijareista, jotka ihmisten toivoa hyväksikäyttämällä kasaavat omaisuutta. Huijarit on ohjaajalegendan loogista jatkoa Vetelehtijöille (1953) ja Tielle (La Strada, 1954), mutta ei vielä sellainen riemun ja surun fellinimäinen karuselli kuin Ihana elämä (1960).

Filmin hävyttömät ketkut, joille mikään keino ei ole liian häikäilemätön, ovat haudanneet moraalinsa niin syvälle, ettei kirkkainkaan valonheitin voi sitä paljastaa. Keskiössä häärii Augusto (Broderick Crawford; joka rämpi elokuvan läpi “katatonisessa kännissä” ja jonka naamavärkistä paistaa sellainen hieno, lipevä karisma, jonka vain elämä kerrottuna ajalla voi loihtia). Hän on, joskin rutinoitunut, yhä ilmiömäisen lahjakas huiputtaja, joka tahtoo tyttärelleen valoisamman tulevaisuuden, ja yrittää – tästä löytyy tosin muitakin tulkintoja – kasata rahaa juuri tyttärensä opintoja silmällä pitäen.

Tämä moraalittomien, mutta inhimillisten olentojen farssi osaa kääntyä myös kauttaaltaan surulliseksi tarinaksi “pienistä, epäonnistuneista ihmisistä”, ollen näin komedia joka pohjimmiltaan paljastuu tragediaksi. Sen melodramaattisuus nousee kauneuteen, jossa kuolemattomat teemat värisevät niin että filmi on yhä tarpeeksi ajaton ollakseen tuore. (Joonas Nykänen)

Director

Federico Fellini

Screenplay

Federico Fellini

Screenplay

Tullio Pinelli

Screenplay

Ennio Flaiano

Cinematography

Otello Martelli

Editor

Giuseppe Vari

Production Designer

Dario Cecchi

Production Designer

Massimiliano Capriccioli

Costumes

Dario Cecchi

Music

Nino Rota

Producer

Charles Delac

Producer

Mario Derecchi

Language

italia

Subtitles

suomi

Countries

Italia, Ranska

Studios

Titanus, Société Générale de Cinématographie (S.G.C.)

Bonus Content

Huijarit - Lauri Timonen introduction
5m

Lauri Timonen esittelee elokuvan.