Lemmenvaras (1960)

  • komedia, draama
  • 1h 46m

Commedia all’italianan suuriin mestareihin kuuluvan, Sodankylässä vuonna 1994 vierailleen Mario Monicellin (1915–2010) Lemmenvaras on häikäisevä tärppi jo pelkästään siinäkin mielessä, että se on käsittämätöntä kyllä Totòn ja Anna Magnanin – italialaisen elokuvan kahden vetovoimaisen supertähden – ainoa yhteinen valkokangaskohtaaminen! Syitä voidaan vain arvailla, koska ystävykset tekivät runsaasti yhteistyötä teatterin puolella. Ehkä tuottajatahot olivat taipuvaisia pitämään kahden kassamagneetin kiinnittämistä samoihin projekteihin hätävarjelun liioitteluna?

Gioia ”Tortorella” Fabbricotti (Magnani) on elokuvien avustajana toimiva alityöllistetty tusinaextra, Umberto ”lnfortunio” Pennazzuto (Totò) työtön ja epäonninen veteraaninäyttelijä ja Lello (Ben Gazzara) nuori ja viriili taskuvaras. Noiden kolmen polut kohtaavat uuden vuoden aaton sekamelskassa, joka luo oivalliset puitteet sekä rikollisuuden että romantiikan harjoittamiselle. Glamorööseinä kimaltelevien vauraiden salonkien juhlahumun lisäksi upealla (restauroidulta huippukopiolta nähtävällä) mustavalkokuvauksella heijastuvat esiin myös monet näkymät öisestä Roomasta. Jopa Fontana di Trevin suihkulähteellä käydään – vain joitakin kuukausia Fellinin kuuluisamman kontribuution jälkeen – kiihkeä öinen mökellys.

Myös kirjoittajapuolella – elokuva perustuu kahteen Alberto Moravian tarinaan – ovat käytössä maan parhaat voimat; Monicellin itsensä lisäksi sekä legendaarinen Age & Scarpelli -parivaljakko että melko lailla käsittämättömän määrän italialaisen elokuvan kärkiteoksia sisältävän filmografian omaava Suso Cecchi d’Amico.

Monicellin elokuva on silti ennen kaikkea kahden päätähtensä suvereenia juhlaa. Blondiin peruukkiin puettu Magnani lataa tapansa mukaan koko sielunsa, karismansa ja sisäänrakennetun sekasortonsa estoitta valkokankaan palvelukseen ja Totò loistaa siinä vanhempien vuosiensa surumielisen klovnin moodissa, josta voi naurujenkin keskeltä aistia aina myös ripauksen autenttista epätoivoa. (Lauri Timonen)

Language

italia

Subtitles

English

Country

Italia

Studio

Titanus