Never Gonna Snow Again (2020)

  • komedia, draama
  • 1h 53m

Mystinen hahmo saapuu Varsovaan, selässään hierontapatja. Katsojan on vaikea päätellä, kuka tämä eteerinen tyyppi on, sillä ensimmäinen henkilö, jonka kanssa hän keskustelee oleskeluluvasta, joutuu oudon hypnoosin valtaan. Tšernobylin alueelta kotoisin oleva Zenia ryhtyy työskentelemään rikkaiden esikaupunkialueella tarjoten hierontaa ja hypnotisointia. Hänen hellissä käsissään ja syvässä katseessaan on parantavaa voimaa, joka saa naapuruston sekaisin.

Elokuva on tähän mennessä henkimaailman ja ruumiillisuuden kysymyksiä käsitelleen puolalaisen Małgorzata Szumowskan moniselitteisin teos. Szumowska on käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvan entisen aviomiehensä ja pitkäaikaisen työparinsa Michał Englertin kanssa, joka myös vastaa elokuvan utuisesta visuaalisesta tunnelmasta. Elokuvassa esiintyvät edelleen Szumowskaa kiinnostavat kehollisuuden teemat ja pyhimyksen kaltainen keskushenkilö kuten aikaisemmassa Mugissa (2018). Unijaksot ja päähenkilön takaumat ammentavat Andrei Tarkovskin elokuvista, mutta kaikesta huokuu vääjäämättä myös puolalaisen Krzysztof Kieślowskin vaikutus.

Elokuva on eräänlainen 2020-luvun mustan huumorin sävyttämä päivitys Kieślowskin Dekalog-sarjasta. 1980-luvun yhdennäköiset sosialistisen realismin kerrostalokompleksit ovat korvaantuneet identtisillä neoklassismia jäljittelevillä esikaupunkipalatseilla. Kansalaiset ovat vaurastuneet ja saaneet kaikkea mitä voivat toivoa. Talojen sisällä ja ihmisten elämässä kummittelevat kuitenkin samat ajattomat konfliktit ja moraalisäännöt: kunnioita vanhempiasi, älä varasta, älä himoitse naapurisi vaimoa, älä tapa… (Otto Kylmälä)

Assistant Director

Michał Englert

Screenplay

Michał Englert

Cinematography

Michał Englert

Production Designer

Jagna Janicka

Producer

Michał Englert

Producer

Viola Fügen

Producer

Agnieszka Wasiak

Producer

Michael Weber

Languages

puola, venäjä, ranska, vietnam

Subtitles

englanti

Countries

Puola, Saksa

Studios

Lava Films, Match Factory Productions, Mazovia Film Fund, DI-Factory, Kino Świat