Omelia contadina (2020)

  • lyhytelokuva, dokumentti
  • 9min

Sodankylän 2014 valloittanut uuden italialaisen elokuvan eittämättömämpiin ohjaajakykyihin kuuluva Alice Rohrwacher saa aikaan alkuvoimaisen viehättävää katsottavaa myös ”vaatimattomassa” lyhytelokuvassaan Omelia Contadina. Ei oikeastaan yhtään haittaa, että Rohrwacher koettelee poliittisen elokuvan mahdollisuuksia suorasanaisella, julkilausutulla ”sanomalla”.

Hautajaisrekonstruktiossa on kyse talonpoikien ja käsityöläisten asemasta, heidän syrjäyttämisestään nyky-yhteiskunnassa. Mehiläishoitajien tyttärenä Rohrwacher tietää mistä puhuu. Kamera kiertää näyttävästi Keski-Italian maalaismaisemissa Umbrian, Lazion ja Toscanan maakuntien rajamailla. Omelia Contadinassa hyödynnetään ohjaajan taiteilijaystävän JR:n (joka muistetaan myös Agnès Vardan kumppanina elokuvasta Kasvot, kylät, 2017) ympäristötaideteoksia: valtavia ihmishahmoja hautajaissaattueessa. Siunauspuheet ovat omaa luokkaansa – tekstiä tulee muun muassa runoilijaohjaaja Pier Paolo Pasolinilta.

Tekijän sanoin: “…elokuva, jonka avulla voimme omalla ilmaisullamme kannustaa Alfina-tasangon pienviljelijöiden ja asukkaiden taistelua. Ei ainoastaan hautajaiset, vaan myös toivon hymni, joka on omistettu kaikille niille, jotka pitävät meidät hengissä päivästä toiseen tuottamalla syömämme ruoan.” (Timo Malmi)

Director

Alice Rohrwacher

Director

JR

Cinematography

Berto

Cinematography

Luca Bigazzi

Sound Designer

Daniela Bassani

Sound Designer

Giancarlo Rutigliano

Language

italia

Subtitles

englanti

Countries

Italia, Ranska

Studio

Social Animals