Querelle (1982)

  • draama
  • 1h 48m

Vain 37-vuotiaana kuolleen filmikomeetan ja neron Rainer Werner Fassbinderin viimeinen taidonnäyte Querelle perustuu Jean Genet’n klassikkokirjaan. Filmi kertoo tulehtuneista ihmissuhteista, helvetillisistä, koskaan täyttymättömistä haluista, väkivallasta, kostosta, kaipuusta ja ehkä myös rakkauden aiheuttamasta tuskasta, mutta myös murhasta ja petoksesta, joista elokuvassa tulee tiivistettyä taidetta.

Keskiössä komeutta säteilee matruusi Querelle (Brad Davis), johon luutnantti Seblon (Franco Nero) on toivottomasti rakastunut. Seblon tallentaa kaikkea pakonomaisesti, yrittää pysyä passiivisena ja olla ilmentämättä sitä epätoivoa, joka hänen ympärillään värisee ennen muuta Querellesta, jolle “väkivalta on yhtä luontaista kuin hengittäminen”. Seblon on täysin kykenemätön tunnustamaan rakkauttaan Querellelle, sen sijaan hän nauhoittaa tunnustuksensa nauhuriin.

Pääosaa esittää studioon luotu, täysin tyylitelty Brest, josta luodaan helteinen paheiden, rikosten ja mustasukaisuusdraamojen satamakaupunki. Suurine fallossymboleineen Brest on pikemminkin “unen maisema” kuin todellinen paikka. Jeanne Moreaun esittämä Lysiane, elokuvan ainut nainen, laulaa kuin monotonisena mantrana Oscar Wildeltä lainattuja sanoja: “Each man kills the thing he loves.” Viime kädessä “rakkaus on valtataistelu, jossa ei ole muuta kuin häviäjiä”. (Joonas Nykänen)

Screenplay

Burkhard Driest

Author

Jean Genet

Cinematography

Xaver Schwarzenberger

Cinematography

Josef Vavra

Production Designer

Rolf Zehetbauer

Art Director

Walter E. Richarz

Costumes

Barbara Baum

Costumes

Monika Jacobs

Music

Peer Raben

Producer

Dieter Schidor

Language

englanti

Subtitles

Finnish

Countries

Ranska, Saksa

Studios

Planet Film, Albatros Filmproduktion, Gaumont

Bonus Content

Querelle - Lauri Timonen introduction
5m

Lauri Timonen esittelee elokuvan.