Social Hygiene (2021)

  • komedia
  • 1h 15m

Kanadan ranskankielisen Quebecin johtaviin ohjaajiin kuuluva Denis Côté, joka vieraili festivaalillamme kymmenen vuotta sitten, on tehnyt monipuolista tuotantoansa jännittävästi jatkavan elokuvan: Social Hygiene on aivan uniikki satiirinen komedia – sellainen, josta juuri ”Sodiksen” tai Aki Kaurismäen ystävät saattavat pitää. Berliinin elokuvajuhlien Encounters-rinnakkaissarjan jury arvosti yritystä parhaan ohjaajan palkinnolla.

Kaurismäestä muistuttavat päähenkilön asenne ja kirjallinen, tragikoominen dialogi. Mutta päinvastoin kuin Akin elokuvissa, puhetta piisaa solkenaan. Antonin (Maxim Gaudette) on dandy, filosofoiva pikkurikollinen ja epäonninen kirjailija, joka reagoi ”syvään moraaliseen väsymykseen ja maailman rumuuteen” kieltäytymällä työstä, uskollisuudesta ja säännöistä.

Antoninin periaatteet joutuvat tiukkaan testiin kahdeksassa ”teatraalisesti” asemoidussa kohtauksessa, joissa Antonin väittelee viiden naisen kanssa. Häntä testaavat sisko, vaimo, rakastajatar, verovirkailija sekä miekkosen kiusantekojen uhri. Lähes kaikki tapahtuu keskeytymättömissä yleiskuvissa kauniissa niittymaisemissa, joissa lehtien, tuulen ja lintujen äänet säestävät ajattoman pukuelokuvan anakronistisia näkymiä. Mistä tässä leikittelyssä on kyse? Päähenkilöiden ”turvaväleistä” huolimatta ei ainakaan korona-ajastamme – koska Côté kirjoitti elokuvan jo vuonna 2015.

Montrealilainen Denis Côté (s. 1973) jatkaa kanadanranskalaisen elokuvan kunniakkaita perinteitä omalla linjallaan, jossa näkyvät elokuvanharrastajan monipuoliset, epäsuorasti sulatetut vaikutteet. Côtélla on kelpo cinefiilin tausta: hän on opiskellut taidetta ja elokuvaa, perustanut tuotantoyhtiön 1993, valmistanut lukuisia lyhytfilmien tai essee-elokuvien kategoriaan luokiteltua teoksia ja toiminut kriitikkona. Pitkiä elokuvia Côté on ohjannut jo kolmetoista (joista kolme dokumenttia). Näistä hänen Sodankylässä 2011 esittelemänsä Curling oli kansainvälinen läpimurtoteos isän ja tyttären erikoisesta suhteesta, kommunikaation vaikeuksista sekä eristyksissä elämisestä. Viimeksi Côtélta esitettiin festivaalillamme mustan humoristinen Ghost Town Anthology (2019). (Timo Malmi)

Language

ranska

Subtitles

englanti

Country

Kanada

Studios

GreenGround Productions, Inspiratrice & Commandant

Bonus Content

Social Hygiene - Denis Côté introduction
4m

Denis Côté esittelee elokuvan.