State Funeral (2019)

  • dokumentti, historia
  • 2h 15m

5.3. 1953 tapahtunut Neuvostoliiton johtajan Iosif Vissarionovitš Stalinin kuolema oli koko kansaa valtavasti järisyttänyt tapahtuma, merkitsi se sitten järkytystä tai vapautuksen tunnetta. Ukrainassa syntynyt, Venäjällä elokuvaa opiskellut ja nykyään Saksassa asuva Sergei Loznitsa on neljän pitkän elokuvan lisäksi tehnyt lukuisia dokumentteja, joihin hän on kehittänyt oman kompilaatioelokuvan menetelmänsä, jossa valmista dokumenttimateriaalia ei kommentoida sanallakaan. Hän antaa valitsemansa kuvan puhua.

Aikansa dokumenttimateriaalista Loznitsa on koostanut kaksituntisen dokumentin Stalinin kuoleman vaikutuksista eri puolilla maata – kansainvaelluksesta katsomaan vainajaa Moskovassa ja loppujen lopuksi virallisista jäähyväisseremonioista. Kansainvälisiä vieraita virtaa kaikkialta maailmasta, erityisesti Neuvostoliiton ystävämaista. Suomen silloinen pääministeri Urho Kekkonen nähdään parissa otoksessa.

Ohjaaja suhtautuu viralliseen osuuteen selvästi ironisesti, esimerkiksi näyttämällä massiivisten kukkalaitteiden jatkuvaa vyöryä. Samalla hän näyttää myös tavallisten ihmisten aitoja tunteita päätyen jopa yksinäiseen poromieheen jossain Siperian tundralla. Lopussa hän muistuttaa Stalinin tekemisistä. (Velipekka Makkonen)

Language

venäjä

Subtitles

englanti

Countries

Alankomaat, Liettua

Studios

Atoms & Void, Studio Uljana Kim, Nutprdukce, Current Time TV