Suomalainen elokuva 1931: Lyhytfilmit (1931)

  • dokumentti, historia
  • 38min

Kooste sisältää seuraavat lyhytdokumentit:

Presidentin vaihdos 1931 (kesto 7.36)

Poliisiparaati Helsingissä 46. 1931 (kesto 7.00)

Lentokoneen luovutus SK:lle ja Lottapäivät Helsingissä 1931 (kesto 5.52)

Pohjois-Uudenmaan Sk.piirin kesäsotaharjoitus v. 1931 (kesto 9.06)

”Suomi hyökkää, Suomi puolustaa / on aivot täynnä vaakunaa”, laulaa Hector, ja säkeet tulevat väkisinkin mieleen näitä yhdeksänkymmenen vuoden takaisia kuvia katsoessa. Tilanteessa ei ole ihmettelemistä – tasavalta oli syntynyt suursodan ja vallankumouksen seurauksena ja joutunut kokemaan raa’an sisällissodan. Idässä oli aivan uudenlainen valtakunta, joka henki uhkaa. Tuloksena kaikesta oli sarkatakkien maa.

Suojeluskuntapiirin sotaharjoituksessa ”sarkatakit” horjuvat pitkospuilla, juoksevat lepikossa ja ajavat tankilla kylätietä. Kun he järjestäytyvät isänmaan huikaisevan kesätaivaan alla riviin, rivi jatkuu sananmukaisesti silmänkantamattomiin. Suojeluskunnat ja Lotat olivat vapaaehtoisia kansalaisjärjestöjä, mutta tässä ne esiintyvät – ja ne esitetään – virallisena mahtina. Kun filmillä esiintyy huomattava siviilihenkilö, hän on virallisin mahdollinen – tasavallan presidentti.

Itse asiassa kaikki on niin yksipuista, ettei se tunnu ihan todelliselta. Kuvatun täytyy kätkeä paljon kuvaamatonta. Niin katsojassa käynnistyykin automaattinen vastareaktio; ahtaan militaristiset dokumentinpätkät kutsuvat miettimään historian monimuotoisuutta. (Veli-Matti Huhta)

Koosteen lopussa säilyneitä katkelmia tuhoutuneesta “Sano se suomeksi” -elokuvasta (1931) (kesto 7.37)

Kadonneilla elokuvilla on taipumus kasvaa mystisiin mittasuhteisiin. Tämä on tapamme kompensoida kulttuurihistoriallista menetystä, antaa elokuvan elää muistoissa mahtavampana kuin mitä se säilyessään koskaan olisi ollut. Yrjö Nortan (silloisen Yrjö Nybergin) ohjaama Sano se suomeksi (1931) tuskin oli Tulion Nuorena nukkuneen (1937) kaltainen menetetty mestarityö, mutta turkulaisella revyyelokuvalla on oma historiallinen merkittävyytensä. Sano se suomeksi ilmaisi mainosjulisteessa olevansa ”ensimmäinen kotimainen 100 prosenttinen äänielokuva” ja halki kestonsa teos keksi uusia, mielenkiintoisia tapoja jännittävän innovaation hyödyntämiseen. Tarinaton elokuva koostui episodeista, jotka nivottiin yhteen asettamalla radion rakastettu Markus-setä juontajaksi. Mukaan mahtui laulua ja tanssia, koominen sovitus Anton Tšehovin Kosinnasta, ja jopa ”Lentävän suomalaisen” Paavo Nurmen haastattelu!

Jälkipolville filmistä on säilynyt kaksi pientä leikkauspoistoa. Ture Ara esittää tunnelmallisen balladin ”Tuoll’ on mun kultani” tummanpuhuvalla pianosäestyksellä. Väinö Siikaniemi puolestaan näyttää kykynsä runonlausunnassa. Pienet väläykset kadonneesta aarteesta todistavat sen joskus olleen olemassa ja ruokkivat mielikuvitustamme: voimme uneksia tämän olleen mitä loistavin revyy, eikä kukaan voi todistaa toisin. (Topi E. Timonen)

Language

suomi

Country

Suomi