Sweat (2020)

  • draama
  • 1h 46m

Sweat sykkii tässä ajassa. Sylwia on insta-ilmiö, fitness-jumalatar ja epäilemättä yksi virtuaalifestivaalimme vaikuttavimmista hahmoista. Elokuva alussa energiset kuvat kauppakeskuksen aukiolta tallentavat tähden elementissään: kuinka paljon tunnetta hän antaakaan jumpatessaan seuraajilleen. Sylwia jakaa kaiken heidän kanssaan, jopa epätoivon ja yksinäisyytensä. Intiimit tunnustukset eivät tosin miellytä kaikkia ja empatialle ei vaikuta olevan tilaa edes omassa lähipiirissä. Särö syvenee, kun Sylwia tajuaa olevansa kyttääjän kohde – säälittävän miehen, jonka kanssa hän tuntuu jakavan enemmän kuin haluaisi myöntää.

Kolmen päivän ajan kamera seuraa Sylwian kaikkia liikkeitä. Ohjaaja Magnus von Hornin huippulöytö, näyttelijä Magdalena Koleśnikin läsnäolo on niin vaikuttavaa, että välillä jopa unohtaa seuraavansa fiktiivistä hahmoa. Koleśnik näyttelee koko olemuksellaan ilmentäen tarkasti huolellisesti rakennetun julkisivun halkeamat ja paljastaen hitaasti sen takana olevan ihmisen.

Göteborgissa varttunut ja sittemmin Puolaan asettunut Magnus von Horn (s. 1983) on Łódźin maineikkaan elokuvakoulun kasvatti. Von Hornin ensimmäisen lyhytdokumentti Radek (2006) käsitteli väkivallan mekanismeja, ja teema on seurannut tekijää myös myöhemmin. Von Horn on kertonut kiehtoutuneensa aiheesta jouduttuaan väkivaltarikoksen uhriksi pian Puolaan saapumisen jälkeen. Jo varhaiset opiskeluvuosien lyhytelokuvat kiersivät festivaalikenttää Sundancea myöten, keräten lukuisia palkintoja. Elokuvakoulun päätöstyö Utan snö (2011) sai ensi-iltansa Locarnon elokuvajuhlilla ja voitti parhaan lyhytelokuvan Guldbagge-palkinnon. Samaisen palkinnon von Horn sai myös pitkien elokuvien sarjassa debyytillään The Here After (2015). Raadollinen nuorisokuvaus ja väkivallan jälkiseurauksia tutkiva elokuva kuljetti von Hornin Cannesin parrasvalojen kautta myös EFA-ehdokkaiden kastiin. (Milja Mikkola)

Director

Magnus von Horn

Screenplay

Magnus von Horn

Cinematography

Michał Dymek

Production Designer

Jagna Dobesz

Music

Piotr Kurek

Languages

puola, englanti

Subtitles

englanti

Countries

Puola, Ruotsi

Studios

Lava Films, Zentropa International Sweden, Film i Väst, Canal+ Polska, EC1 Lódz – Miasto Kultury, Opus Film, DI Factory