The Macaluso Sisters (2020)

  • draama
  • 1h 34m

Macaluson viisi sisarusta asuvat keskenään isossa kerrostaloasunnossa, jossa he kasvattavat ja myyvät kyyhkysiä. Vanhin sisaruksista haluaa tanssijaksi ja on palavasti rakastunut. Sisaruskahinoista huolimatta elämä on ihanaa. Kesä on loputon ja kaikkea leimaa dolce far niente! Eräänä aurinkoisena päivänä uimarannalla tapahtuu jotain, joka muuttaa sisarusten elämän pysyvästi.

Elokuva toimii rakenteellisesti monella aikatasolla. Kahden rakastuneen tytön keskustelu Paluu tulevaisuuteen -elokuvasta ei ole sattumaa, koska tässäkin elokuvassa kyse on aikamatkailusta. Sekä elokuva taiteena että ihmisen muisti ovat jatkuvaa aikamatkailua. Muistot, kokemukset ja elämän lukemattomat aikatasot elävät aina rinnakkain, jolloin voimme astua onnellisiin ja kivuliaisiin hetkiin uudestaan ja uudestaan – halusimme sitä tai emme. Elokuva kuvaa koskettavalla tavalla kuinka ilo ja elämän kauneus voivat jäädä elämän arvaamattomuuden puristuksiin. Onko arjesta silti mahdollista löytää onnen hetkiä?

Kyyhkysiä tulvivan huushollin kaaoksen keskellä Dante tallentaa kohtaukset dokumentaarisella aitoudella. Mittavan uran teatteriohjaajana tehneen tekijän tavassa kuvata nuoruuden intoa näkyy yhdeksi organismiksi hioutuneen ensemblen rentous, kun taas aikuisuuden betoniharmaudessa on kohtalokasta inhorealismia. Toisella elokuvallaan Dante astuu italialaisten naisohjaajien etujoukkoon yhdessä Alice Rohrwacherin ja Laura Bispurin kanssa.

Vuonna 1967 syntynyt Emma Dante opiskeli teatteria Roomassa 1990-luvulla. Valmistumisen jälkeen Dante perusti Palermoon Sud Costa Occidentale -teatteriryhmän, joka on voittanut paljon merkittäviä teatteripalkintoja kotimaassa ja ulkomailla. Dramaturgian ja teatteriohjaamisen lisäksi Dante on ehtinyt kunnostautua myös kirjailijana ja elokuvan puolella näyttelijänä, käsikirjoittajana ja ohjaajana. Hänen debyyttielokuvansa Via Castellana Bandiera, jonka pääosaa hän myös esitti, sai suotuisia lehdistöarvioita, ja Elena Cotti voitti parhaan naispääosan palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla. Danten ensembleohjausta on rinnastettu italialaisen elokuvan suuruuksiin, Monicellin ja Risin anarkistisiin komedioihin, mutta vahvimpana hänen tuotannossaan, ja varsinkin hänen toisessa elokuvassaan The Macaluso Sisters, puskevat lävitse perheen, sisaruuden ja rakkauden teemat. (Otto Kylmälä)

Director

Emma Dante

Screenplay

Emma Dante

Screenplay

Giorgio Vasta

Screenplay

Elena Stancanelli

Author

Emma Dante

Cinematography

Gherardo Gossi

Editor

Benni Atria

Production Designer

Emita Frigato

Costumes

Vanessa Sannino

Sound

Benni Atria

Music

Erik Satie

Producer

Marica Stocchi

Language

italia

Subtitles

englanti

Country

Italia

Studios

Rosamont, Minimum Fax Media, Rai Cinema