The Man with the Balloons (1968)

  • komedia
  • 1h 25m

Insinööri ihastuu ilmapalloihin: kuinka suuriksi ne voisikaan puhaltaa. Hän alkaa kokeilla. Tiettynä hetkenä pallo aina hajoaa, ja pettymys on karvas. Ei kuulosta kummoiselta elokuvaidealta, mutta italialaismestari Marco Ferreri (1928–1997) saa sen toimimaan hämmästyttävällä tavalla. Jos ilmapallo onkin mitä haavoittuvin, on Ferrerin teoksessa vastaansanomatonta voimaa. Katsojan onneksi elokuva on silattu valmistumisaikansa hivelevällä muotokielellä ja iskelmämusiikilla.

Teos elää pääosanesittäjänsä Marcello Mastroiannin ilmeiden ja eleiden varassa; hän tulkitsee suvereenisti yli äyräidensä lyövän himon ja hulluuden. Komedia muuttuu ilveilyksi ja ilveily tragediaksi. Seksuaaliset pakkomielteet yhtyvät ylikuumentuneeseen modernisaatioon. Sukupolvet ja -puolet kohtaavat ilmapallobileissä, jotka ovat muuttumassa orgioiksi. Adorno sanoi, että kokonaisuus on epätosi. Ferrerin elokuva näyttää, että kokonaisuus on tyhjää täynnä – tai ainakin pelkkää ilmaa. Samalla teos on yksilölle heitetty haaste: kenestä meistä on olemaan tavoittelematta sitä, mitä ei voi tavoittaa.

Eräässä Mastroiannin palloista lukee röyhkeästi ”Italia”. Se poksahtaa kuten kaikki muukin. Mutta mitä hullummaksi Ferrerin teos tulee, sitä ilmeisemmäksi muuttuu sen moraalinen ja kriittinen sanoma. (Veli-Matti Huhta)

Director

Marco Ferreri

Screenplay

Marco Ferreri

Screenplay

Rafael Azcona

Cinematography

Aldo Tonti

Editor

Renzo Lucidi

Production Designer

Carlo Egidi

Sound

Ennio Sensi

Music

Teo Usuelli

Producer

Carlo Ponti

Language

italia

Subtitles

English

Countries

Italia, Ranska

Studios

Compagnia Cinematografica Champion, Les Films Concordia