The Nest (2020)

  • draama
  • 1h 47m

Yhdysvaltalaisella perheellä on kaikki pintapuolisesti hyvin, kun brittiläinen pörssimeklari-isä (Jude Law) ehdottaa, että he muuttaisivat hänen työnsä perässä Lontooseen. Uutinen ei hevostallia pitävää äitiä (Carrie Coon) innosta, sillä alusta aloittaminen on aina raskasta. Perhe muuttaa kuitenkin Englannin maaseudulle hulppeaan vanhanajan kartanoon, äidille rakennetaan oma hevostalli ja lapset pääsevät varakkaisiin kouluihin, mutta täydellinen kulissi ei kestä, jos perustukset ovat mädät.

Avioliiton romahtamista kuvaavia ihmissuhdedraamoja on tehty paljolti, mutta pääosakaksikon intensiivinen kemia kohottaa elokuvan muiden tusinatuotosten ohi. Yhden viime vuoden hienoimmista roolisuorituksista tehnyt Coon tunnetaan paremmin televisiosarjojen puolella loistavasta roolistaan The Leftovers -sarjassa. Naisen, vaimon ja äidin rooli tuottaa hänelle iloa, mutta suostuuko voimakastahtoinen tamma kesytettäväksi yksinäiseen pesänrakentajan rooliin?

Ohjaaja-käsikirjoittaja Sean Durkinin kuvakerronta on vakaata ja tarkkailevaa. Kokonaisuus on yhtä tyylikkään hallittu kuin perheenpään ylläpitämä kulissi. John Coltranen ja Duke Ellingtonin sulosoinnut ja pehmeä jazz luovat alun auditiivisen taustan, jota tukevat pehmeät ruskean ja vihreän sävyt. Jazzahtava keveys haihtuu ja Richard Reed Parryn alkuperäismusiikki vetää tunnelman painostavampaan skaalaan pariskunnan välien kiristyessä. The Nest on tyylikäs Reaganin ja Thatcherin 1980-lukulaista yrityseetosta henkivä perhekriisin kuvaus.

Kanadassa syntynyt, mutta Yhdysvalloissa kasvanut moniosaaja Sean Durkin toimii käsikirjoittajana, ohjaajana ja tuottajana. Hänen läpimurto-ohjauksensa oli vuonna 2011 Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjassa kilpaillut debyytti Martha Marcy May Marlene. Sulkeutunutta kulttia ja identiteetin hajoamista käsitellyt painostava indie-hitti voitti Sundancen elokuvafestivaaleilla parhaan ohjaajan palkinnon. Omien fiktioelokuviensa lisäksi Durkin on ohjannut Southcliffe-minisarjan ja tuottanut kriitikoiden ylistämiä uuden polven indie-helmiä kuten Antonio Camposin Afterschool (2008) ja Josh Mondin James White (2015). (Otto Kylmälä)

Director

Sean Durkin

Screenplay

Sean Durkin

Cinematography

Mátyás Erdély

Production Designer

James Price

Art Director

Tilly Scandrett

Art Director

Ciara Vernon

Costumes

Matthew Price

Producer

Sean Durkin

Producer

Rose Garnett

Producer

Ed Guiney

Producer

Amy Jackson

Language

englanti

Subtitles

Finnish

Countries

Iso-Britannia, Kanada

Studios

Element Pictures, BBC Films, Elevation Pictures, FilmNation Entertainment