The Time Machine in Alphabetical Order (2010)

  • avant-garde
  • 1h 36m

Taiteilijaduo Thomson & Craigheadin The Time Machine in Alphabetical Orderin idea kerrotaan jo sen nimessä. Se on yksinkertaisella metodilla tehty remix H. G. Wellsin pienoisromaaniin (1895) pohjautuvasta elokuvasta Aikakone (The Time Machine, 1960, ohj. George Pal) siten, että elokuvan dialogin sisältämät yksittäiset sanat kuullaan aakkosjärjestyksessä.

Teos vie katsojan hiljalleen lipuvan, automatisoidun sanavirran äärelle. Nonsense-kirjallisuuden parhaan perinteen mukaisesti rytmi, sanat ja tapa millä ne lausutaan, muodostuvat elokuvan juoneksi.

Wellsin romaani tapahtuu useissa aikatasoissa vuodesta 1900 aina vuoteen 802 701. George Pal kumppaneineen yritti konkretisoida ajan kulkua ”elokuvallisesti” mm. time lapse -kuvauksilla (Oscar parhaista erikoistehosteista). Thomson & Craigheadin versiossa aika sumenee, kun partikkelit heilahtavat uuteen järjestykseen vieraalla logiikalla. Pääosaan nousee katsojan oma aika.

Taidekoulussa tutustuneet Jon Thomson ja Alison Craighead ovat tehneet yhteistyötä yli 20 vuotta rakkaudesta elokuvaan ja kieleen. Tärkeimmäksi inspiraatiokseen he ovat maininneet ranskalaisen Oulipo-ryhmän, joka keskittyy kokeellisen kirjallisuuden menetelmien, sääntöjen ja rajoitusten kehittämiseen. Kieli nähdään systeeminä, jolla on oma arkijärjen yli ulottuva tahtonsa ja joka kärsivällisesti vaalittuna voi tuottaa hämmästyttäviä tuloksia. (Mika Taanila)

Director

Jon Thomson

Director

Alison Craighead

Screenplay

Jon Thomson

Screenplay

Alison Craighead

Editor

Jon Thomson

Cinematography

Paul C. Vogel

Author

H.G. Wells

Language

englanti

Country

Iso-Britannia

Studio

LUX

Bonus Content

The Time Machine in Alphabetical Order - Mika Taanila introduction
4m

Mika Taanila esittelee elokuvan.

Master Class: Time Well Spent - Olaf Möller introduction
5m

Olaf möller esittelee mestariluokan.