Vetelehtijät (1953)

  • draama, komedia
  • 1h 49m

Federico Fellinin Vetelehtijät (1953) kertoo aikuisuuden kynnyksellä notkuvasta miesviisikosta. Yksi haluaa kirjailijaksi, toinen laulajaksi, kolmas juoksee naisten perässä, neljäs uneksii, viides, Fellinin alter ego Moraldo, tarkkailee – ja pohtii poispääsyä pikkukaupungista.

Vetelehtijöissä kulminoituu kenties ensimmäistä kertaa jo neorealismissa orastanut elämän tapahtumattomuudessa vetelehtivä kerronta. Fellinille myöhemmin tyypilliseksikin vakiintunut vellova ja virtaava lähestymistapa on harvoin tuntunut yhtä syvästi resonoivalta kuin lorvailevista ja empivistä nuorista miehistä kertovassa kaikkien aikojen hengailuelokuvassa.

Rannoilla ja kaduilla maleksimista sitoo yhteen elokuvan kertojaääni; toisaalta tarina Fauston aloilleen asettumisen vaikeuksista muodostaa jonkinlaisen häilyvän punaisen langan. Kuitenkin Fauston selkeämpään tarinalinjaan suoraan liittyvät kohtaukset ovat harvassa.

Tässä piileekin Vetelehtijöiden suola. Ilmava kerronta oikein paisuu näennäisen mitättömistä tuokioista. Vaikka henkilöiden ympärillä ei tapahdu paljon, heidän sisäiset maailmansa ovat vilkkaita. Vetelehtijät on tutkimusmatka näihin maailmoihin. Se on elokuva paikalleen jämähtämisestä ja irti rimpuilusta, uinumisesta ja heräämisestä sekä ennen kaikkea niihin kytkeytyvistä pelon ja toivon sekaisista tunteista. (Ilpo Hirvonen)

Director

Federico Fellini

Screenplay

Federico Fellini

Screenplay

Ennio Flaiano

Screen Story

Federico Fellini

Screen Story

Ennio Flaiano

Screen Story

Tullio Pinelli

Cinematography

Carlo Carlini

Cinematography

Otello Martelli

Cinematography

Luciano Trasatti

Production Designer

Mario Chiari

Set Design

Luigi Giacosi

Set Design

Italo Tomassi

Music

Nino Rota

Producer

Jacques Bar

Producer

Mario De Vecchi

Producer

Lorenzo Pegoraro

Language

italia

Subtitles

suomi

Countries

Italia, Ranska

Studios

Cité Films, Peg-Films

Bonus Content

Vetelehtijät - Lauri Timonen introduction
6m

Lauri Timonen esittelee elokuvan.