Viimeinen matadori (2020)

  • animaatio, lyhytelokuva
  • 9min

Yhteislippu uusien kotimaisten lyhytelokuvien näytökseen 4,5 €

Katariina Lillqvist on eräs kansainvälisesti arvostetuimpia elokuvantekijöitämme, joka on kerännyt palkintoja niin Berliinistä, Annecysta kuin Tampereeltakin. Hän asuu ja työskentelee vakituisesti Prahassa monikansallisen tiimin kanssa, ja Viimeinen matadori on jo 20. Lillqvistin käsikirjoittama ja ohjaama animaatioelokuva.

Lillqvist sai idean tuoreimpaan animaatioonsa matkustaessaan edellisen elokuvansa Radio Doloreksen (2017) tiimoilta Kataloniassa, jossa itsenäisyystaistelu kävi kuumimmillaan. Ihmisten ottaessa keskenään yhteen oli seudun härkätaisteluareenat muutettu ostoskeskuksiksi ja työttömät matadorit lähinnä poseerasivat turisteille. Kun Lillqvist vielä kuuli Costa Bravalla sijaitsevasta venäläisten uusrikkaitten keskittymästä, alkoi tarina matadorin nuttua haikailevasta venäläisestä valtionpäämiehestä punoutua kokoon.

Minotauros-myytin poliittiseen satiiriin sadunomaisesti kietova Viimeinen matadori kuvattiin keväällä 2020 Prahassa tiukan koronasulun aikaan, ja työryhmä joutui liki asumaan studiolla kellon ympäri. Lisäksi kauppojen ollessa kiinni jouduttiin osa lavasteista nikkaroimaan kasaan käsillä olleista ovista ja mööpeleistä. (Liina Härkönen)

Screenplay

Katariina Lillqvist

Cinematography

Alan Soural

Editor

Pekka Uotila

Editor

Alan Soural

Set Design

Katariina Lillqvist

Costumes

Helena Zikova

Sound

Milos Sommer

Music

Alec Kopyt

Language

englanti

Countries

Suomi, Tšekki, Ruotsi, Espanja

Studios

Film Cooperative Cagliostro, Zigedaire Animation, FilmsIFotos, Studio Mamiwata