Virgin Mountain (2015)

  • draama
  • 1h 34m

Dagur Kárin neljäs pitkä elokuva sai aikanaan innostuneen vastaanoton Berliinin elokuvajuhlien Special Gala -sarjassa. Sittemmin se pokkasi Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon.

Baltasar Kormákurin tuottama Virgin Mountain kertoo nelikymppisestä Fúsista (Gunnar Jónsson), joka tekee hanttihommia lentokentällä ja asuu edelleen äitinsä kanssa. Isokokoisen miehen rutinoituneessa elämässä alkavat puhaltaa muutoksen tuulet, kun hän tapaa tanssikurssilla Sjöfn-nimisen naisen (Loukussa-sarjan Ilmur Kristjánsdóttir). Suhteella on kuitenkin muitakin koetinkiviä kuin Fúsin kokemattomuus: Sjöfn sairastaa masennusta.

Virgin Mountain on kuin kypsempi ja optimistisempi muunnelma Dagur Kárin esikoiselokuvasta Nói albiino (2003). Elokuvien loput ovat veikeällä tavalla analogiset: Fúsi tekee sen, mistä Nói vain haaveilee. Estynyttä mutta suurisydämistä jättiläistä näyttelevän Gunnar Jónssonin ohjaaja löysi television satiiriohjelmasta.

Variety-lehden haastattelussa Dagur Kári kuvaili elokuvaansa ”inspiroivaksi tarinaksi miehestä, joka ottaa ratkaisevan askeleen kohti loppuelämäänsä”. Mikään ei ole myöhäistä, vaikka olisit keski-ikäinen, ylipainoinen ja työpaikkakiusattu peräkammarinpoika. Tarvitaan vain ripaus rohkeutta, rakkautta ja remonttitaitoja. (Lumimarja Tirronen)

Language

islanti

Subtitles

English

Countries

Tanska, Islanti

Studios

Blueeyes Productions, Nimbus Film Productions, RVK Studios