Adults in the Room (2019)

  • Costa-Gavras
  • 2t 7min

Ohjaaja Costa-Gavrasin haastattelun pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”. Olaf Möller haastatteli Costa-Gavrasia Sodankylän elokuvajuhlia varten toukokuun 2020 lopulla.

Adults in the Room osoittaa, että vielä 86 vuoden iässä Costa-Gavras on yhä demagogi, joka ei arastele esittää asioita selkeästi ja ymmärrettävästi, tehden asiansa selväksi vanhaan kunnon agit-tyyliin! Tämän Kammerspiel-trillerin sankari, jolla on yllättäviä teatraalisia piirteitä, on entinen Kreikan valtiovarainministeri Giánīs Varoufákīs, jonka halun rakentaa hiljalleen taloudellisesti järkevä kompromissi hänen vastustajansa tekevät tyhjäksi, etenkin Wolfgang Schäuble, Jeroen Dijsselbloem ja Christine Lagarde.

Kokous kokouksen jälkeen saamme seurata ihmisten yrittävän manipuloida Varoufákīsta, joskus häpeämättömästi valehtelemalla ja joskus jättäen niin paljon tilaa uskottavan tuntuiselle kiistettävyydelle, ettei vakaville argumenteille jää sijaa. Erottamaton osa tätä projektia on se, että Varoufákīs’in vihollisia esittävät näyttelijät vaikuttavat hieman marionettimaisilta (eritoten Jeroenia esittävä Daan Schuurmans on aivan uskomaton…), samalla kun mies itse (Chrī́stos Loúlīsin esittämänä) on tyylikäs ja uskaliaan rohkea oratorinen nero: Costa-Gavras ei eksy “no-tuota” -tyyppisiin hymistelyyn, jotka tietty liberaali kasti pitää tasapuolisena.

Tämä ei ole tasapuolinen elokuva, tämä on pamfletti. Se, että hän silti suo armonhetkiä erityisesti Lagardelle ja Schäublelle, osoittaa ettei Costa-Gavras, kaikesta perustellusta suuttumuksestaan huolimatta, koskaan kadota humaanisuuttaan – käsitystään siitä, millainen outo joukko ihmiskunta on. (Olaf Möller)

Costa-Gavras (s. 1933), syntyjään kreikkalainen, omasta tahdostaan ranskalainen, vakaumuksiltaan maailmankansalainen, ei keksinyt poliittista trilleriä; mutta lähtien elokuvasta Z – hän elää! (Z, 1969), jota seurasi sarja muita mestariteoksia (Tunnustus / L’Aveu, 1970; Hälytystila / État de siège, 1972; Erikoisryhmä / Section spéciale, 1975), kaiken kruunuina Kultaisella palmulla palkittu Kateissa (Missing, 1982) ja Kultaisella karhulla palkittu Soittorasia (Music Box, 1989), hän teki tuosta genrestä totisesti omansa, tavalla johon kukaan ennen tai jälkeen häntä ei ole pystynyt. Costa-Gavrasin menestyksen salaisuus piilee hänen kyvyssään kertoa tarina nautiskellen ja rohkeasti, siististi ja niukasti, parhaan kovaksikeitetyn fiktion tavoin, kuten nähtiin jo hänen ensielokuvassaan ja muissa varhaisissa töissä Murha makuuvaunussa (Compartiment Tueurs, 1965) ja Yksi mies liikaa (1 homme de trop, 1967), samoin kuin myöhemmin mm. elokuvassa Kirves – työtön tappaja (Le Couperet, 2005). On jonkin verran valitettavaa, että hänen herkemmät puolensa on nähty varsinaisesti vain kerran, elokuvassa Clair de femme (1979).

Director

Costa-Gavras

Screenwriter

Costa-Gavras

Cinematography

Giorgos Arvanitis

Editor

Costa-Gavras

Production Designer

Philippe Chiffre

Production Designer

Spyros Laskaris

Costumes

Agis Panagiotou

Producer

Alexandre Gavras

Producer

Ivo Ceplevics

Producer

Polly Hartley

Producer

Elina Rode

Producer

Anna Smith

Kielet

English, Greek, French, German

Tekstitys

English

Maat

France, Greece

Tuotantoyhtiöt

K.G. Productions, Wild Bunch, Elle Driver, France 2 Cinéma, Odeon

Bonusmateriaali

Q&A with Costa-Gavras
30min

Q&A with Costa-Gavras