Attenberg (2010)

  • Athina Rachel Tsangari
  • 1t 35min

David Attenborough ei television luonto-ohjelmia tehdessään koskaan varmasti aavistanut, että hänen ohjelmasarjansa antaa Athina Rachel Tsangarille inspiraation tehdä elokuvan, jonka nimeksi vielä tulee Sir Davidin sukunimi kreikkalaisittain väännettynä. Päähenkilö Marina matkii suosikkiohjelmiensa eläinten liikkeitä gorillasta albatrossiin ja imitoi niiden ääniä isänsä ja ainoan ystävänsä kanssa.

Attenberg on irtonainen, villisti ilotteleva elokuva isän ja tyttären suhteesta, jonka rinnalla kulkee seksuaalinen herääminen, kohtaamiset toisen naisen ja rakastajan kanssa. Marina on 23-vuotias, mutta vielä naiivi neitsyt. Aloituskuvassa hänen paras ystävänsä, seksuaalisesti aktiivinen Bella, opettaa Marinalle kielisuudelman saloja. Lesbomahdollisuuden jälkeen hän tapaa insinöörimiehen, jota näyttelee Dogtoothin ohjaaja Giorgos Lanthimos.

Arkkitehti-isä tekee sairaalassa kuolemaa ja antaa Marinalle viimeisiä eväitä elämään (äiti on kuollut). Isä on intellektuelli, joka toteaa teollistumisen ajan jääneen kreikkalaisilta väliin. Kaikki tapahtuu melkein kummituskaupungilta näyttävässä rappeutuneessa teollisuuskaupungissa, jolle tehtaanpiiput antavat jyhkeän taustafiiliksensä ja ympäröivä meri oman runollisuutensa.

Tsangarin sirpaleisen episodinen, vakava komedia tarkkailee ihmisten käyttäytymistä tavalla, joka tuottaa takuuvarman kulttifilmin. Seksiä yritetään, tennistä pelataan, ja välinumeroina Marina ja Bella vetävät kivoja tanssinumeroita pihalla ja kadulla. Vuoden viehkein soundtrack tarjoaa Suiciden punkkia ja Françoise Hardyn ranskalaista chansonia. (Timo Malmi)

Kieli

Greek

Tekstitys

English

Maa

Greece

Tuotantoyhtiöt

Haos Films, Faliro House Productions, Boo Productions, Stefl S.A.