Back to Stay (2011)

  • Milagros Mumenthaler
  • 1t 39min

Locarnon filmijuhlien pääpalkinnon voittanut argentiinalaisen Milagros Mumenthalerin Back to Stay on jännittävästi omaelämäkerrallisista kokemuksista ammentava, hieman arvoituksellinen kuvaus sisaruudesta, menetyksestä ja aikuistumisesta.

Elokuvan kolmen siskoksen elämää varjostaa vanhempien vaiettu poissaolo, kuten varmasti monessa argentiinalaisperheessä ohjaajan lapsuuden sotilasdiktatuurin aikaan (elokuvan tapahtuma-aika on kuitenkin 2006). Marinan, Sofian ja Violetan elämää taas yhdistää isoäidin jälkeensä jättämä komea, mutta rappeutuva talo. Se on kuin neljäs päähenkilö ja henkii sitä yhteisyyttä, johon heidät kasvattaneen isoäidin yllättävä kuolema on jättänyt aukon. Nyt jokaisen, toinen toisistaan poikkeavan tytön olisi kypsyttävä täyttämään itsenäistymisen vaatimukset – elokuvan alkuperäisnimen mukaan ”avata ovet ja ikkunat”.

Mumenthalerin omat tunnot isoäidin kanssa kasvamisesta ja tyttökavereiden kanssa asumisesta opiskeluaikana ovat antaneet herkkyyden käsitellä kipeästi mutta kauniisti hieman tšehovilaista kolmen sisaruksen varttumista. Niukan musiikin oivallinen käyttö jää mieleen: parhaassa, lopussa toistuvassa kohtauksessa tytöt kuuntelevat sohvalla samaa biisiä, mutta paljon on lopussa muuttunut. (Timo Malmi)

Screenwriter

Milagros Mumenthaler

Cinematography

Martín Frías

Production Designer

Sebastián Orgambide

Costumes

Julieta Gantov

Producer

Violeta Bava

Producer

David Epiney

Kieli

Spanish

Tekstitys

English

Maat

Argentina, Switzerland, Netherlands

Tuotantoyhtiöt

Alina Film, Ruda Cine