Barbara (2012)

  • Christian Petzold
  • 1t 45min

Berliinin filmijuhlilla Hopeisen karhun voittanut Barbara on vivahteikas kuvaus nimihenkilöstä kesän 1978 DDR:ssä, Itä-Saksassa. ’’Realisosialismin” epäluulon ilmapiiriä käsitellessään elokuva voi tuoda mieleen Florian Henckel von Donnersmarckin Oscar-voittajan Muiden elämä (2006), mutta Christian Petzold jättää Stasin toiminnan vähemmälle ja keskittyy päähenkilöön, luottotähtensä Nina Hossin pidättyvästi ja arvoituksellisesti tulkitsemaan lääkärinaiseen.

Barbaran anomus päästä ulkomaille evätään ja rangaistukseksi hänet siirretään Berliinistä maalle, pikkukaupunkiin lähelle merta. Esimiehekseen hän saa sympaattisen nallekarhumaisen Andrén, joka on aidosta toverillisuudestaan huolimatta ristiriitaisen epäilyttävä – etenkin kun hän hoitaa paikallisen Stasi-pomon syöpään sairastunutta vaimoa.

Kaikkiaan atmosfääri on raskaana jotain sanomatonta uhkaa: koskaan ei tiedä mitä voi kertoa tai tehdä, ellei tunne kanssaihmisiään täysin. Barbaran lännessä odottava rakastaja Jörg on koko ajan suunnitellut pakoa Itämeren kautta, mutta Barbara alkaa vähitellen menettää itsekontrolliaan…

Petzold on tietoisesti välttänyt DDR-kuvausten tiettyä kliseistä ankeutta. Väriskaala ja jatkuva puiden hulmuaminen tuulessa antavat elokuvalle oman lämpönsä ja runollisuutensa. (Timo Malmi)

Screenwriter

Christian Petzold

Screenwriter

Harun Farocki

Cinematography

Hans Fromm

Production Designer

Kade Gruber

Costumes

Anette Guther

Composer

Stefan Will

Kieli

German

Tekstitys

Finnish

Maa

Germany

Tuotantoyhtiö

Schramm Film Koerner & Weber