Beasts of the Southern Wild (2012)

  • Benh Zeitlin
  • 1t 33min

Ilmastonmuutos ja elokuva 2 -keskustelun pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”.

New Orleansista muistetaan usein hurrikaani Katrinan kylvämä tuho, mutta Louisianan suistoalue on kärsinyt vuosikymmeniä myrskyistä, eroosiosta, tulvivasta suolavedestä ja öljyvuodoista. Benh Zeitlin muutti seudulle vuonna 2006 kuvaamaan lyhytelokuvaansa Glory At Sea. Terrebonnen murjottu maisema ja sitkeät asukkaat inspiroivat häntä niin, että luettuaan ystävänsä Lucy Alibarin näytelmän lapsen ja tämän sairaan isän suhteesta Zeitlin ehdotti tälle näytelmän sovittamista Louisianan maisemiin pitkäksi elokuvaksi.

Beasts of the Southern Wild on kantaaottava satu, jonka ankeat puitteet suodatetaan Hushpuppy-tytön taianomaisen mielikuvituksen ja ennakkoluulottoman elämänkatsomuksen kautta. Bathtubin yhteisö elää tulvavallin tuolla puolen rähjäisissä oloissa seuraavaa myrskyä peläten, mutta on toisaalta aina valmiina juhlaan eikä kaipaa rahaa, uskontoa tai politiikkaa eripuraa kylvämään. Hushpuppyn isä on viinaanmenevä ja äkkipikainen, mutta pyrkii toisaalta koulimaan tyttärestään itsenäistä, vahvaa ja itsevarmaa vieläkin synkemmän tulevaisuuden varalle.

Alle 2 miljoonalla dollarilla tehdyn elokuvan tekijät olivat tuoreita alalla ja näyttelijät roolitettiin paikallisesti; koekuvauksissa vasta 5-vuotias Quvenzhané Wallis hurmasi tekijät niin, että päähenkilöä nuorennettiin lennossa varhaisteinistä 6-vuotiaaksi. Toinen huikea löytö oli isää esittävä Dwight Henry, joka löytyi rooliin tuotantokonttoria vastapäätä sijainneesta leipomostaan.

Beasts of the Southern Wild oli vuoden 2012 elokuvatapaus: se voitti Sundancessa Grand Jury Prizen, Cannesissa Caméra d’Orin ja sai neljä Oscar-ehdokkuutta. Gaalan aikaan 9-vuotias Wallis oli kaikkien aikojen nuorin parhaan naispääosan esittäjän ehdokkuuden saanut ja Oscar-akatemian ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt ehdokas. (Liina Härkönen)

Director

Benh Zeitlin

Screenwriter

Benh Zeitlin

Author

Lucy Alibar

Cinematography

Ben Richardson

Editor

Crockett Doob

Production Designer

Alex DiGerlando

Production Designer

Dawn Masi

Production Designer

Erin Staub

Costumes

Stephani Lewis

Sound

Bob Edwards

Composer

Dan Romer

Composer

Benh Zeitlin

Producer

Michael Gottwald

Producer

Dan Janvey

Producer

Josh Penn

Kieli

English

Tekstitys

Finnish

Maa

United States

Tuotantoyhtiöt

Cinereach, Department of Motion Pictures, Court 13 Pictures, Journeyman Pictures

Bonusmateriaali

Ilmastonmuutos ja elokuva
55min

Ilmastonmuutos ja elokuva -teeman toisessa osassa puhutaan ilmastonmuutoksesta Beasts of the Southern Wild -elokuvan innoittamana.

Aiheen laaja-alaiset spesialistit keskustelevat ajatuksia herättävästi siitä, miten monitahoisesti ilmastonmuutos ilmenee elokuvassa sekä luonnontieteellisesti että yhteiskunnallisesti ja siitä, mitä tunteita elokuva tuottaa.

Ympäristönmuutos saattaa aiheuttaa ahdistusta. Onko ahdistuksen lieventämiseen lääkkeitä? Miten rikki mennyt maapallo korjataan? Keskustelijat pohtivat myös eettisiä puolia ympäristöaktivismiin sekä yksilön ja yhteiskunnan välisistä suhteista.

Keskustelijoina ovat Sini Harkki, pitkäaikainen ympäristöaktivisti, joka työskentelee konsulttina Tekir Oy:ssä, professori Heikki Järvinen Helsingin yliopistosta, jonka erikoisalaa on ilmakehätiede ja joka on kouluttanut suuren osan Suomen meteorologeista sekä tutkimuskoordinaattori Eija Juurola, joka työskentelee aerosolien, pilvien ja hivenkaasujen mittausten parissa ja on elokuvan ystävä (pitkäaikainen elokuvakerhon toinen vetäjä Helsingin yliopistolla). Keskustelua vetää professori Timo Vesala Helsingin yliopistosta.