Birdies, Orphans and Fools (1969)

  • Juraj Jakubisko
  • 1t 18min

Olaf Möllerin elokuvaan pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”.

Jos Elo Havetta oli liian varhain sammunut valo, oli Juraj Jakubisko poishiipunut toivo – siitä huolimatta, että hän on ainut slovakialainen ohjaaja, joka yleensä muistetaan Tšekkoslovakian sosialistisen tasavallan elokuvan uuden aallon avainhahmona. Sillä, että Jakubiskon nimen mainitseminen näinä päivinä tuppaa tuottamaan nyrpeitä otsanrypistyksiä, on yhtä paljon tekemistä hänen julkisen ja yksityisen käytöksensä kanssa kuin tunteella, että hän on käynyt taiteellisesti tyhjäkäynnillä liian pitkään, luoden jättiläismäisiä mutta onttoja jäljitelmiä suurista teoksistaan, hänen viimeisimmän mestariteoksensa ollessa Tisícročná včela (1983). Sitä seurasi joitain tyhjänpäiväisiä töitä sekä kaksi parempaa elokuvaa, Sedím na konári a je mi dobre (1989) ja Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992), ennen kuin kapitalismi tuli ja vei sen, mitä hänestä oli vielä jäljellä.

Mutta kyllä vain, joskus muinoin hän teki sen kaltaisia elokuvia kuin Birdies, Orphans and Fools, joka kuvaili yksityiskohtaisesti kolmen sotaorvon seikkailuja heidän vaeltaessaan hävityksen ja epätoivon maisemassa, pysytellen hengissä kieltäytymällä ottamasta mitään siitä vakavasti – houkkia he ovat, ehkä pyhiä sellaisia, ehkä ei. Kun tämä elokuva tuli teattereihin syksyllä ‘69, monet näkivät tämän taidokkaan sadun raporttina maan nykytilasta – taistelun jälkeinen maisema, jossa ainoastaan ilvehtijät uskalsivat astella. (Olaf Möller)

Director

Juraj Jakubisko

Screenwriter

Juraj Jakubisko

Screenwriter

Karol Sidon

Cinematography

Igor Luther

Editor

Bob Wade

Production Designer

Vojtech Brázdovič

Composer

Zdeněk Liška

Producer

Ján Svikruha

Kieli

Slovak

Tekstitys

English

Maat

Slovakia, France

Tuotantoyhtiöt

Slovenský film Bratislava / Slovak Film Bratislava, Como Films Luc c.c.f. Paris

Bonusmateriaali

Master class introduction / Mestariluokka-alustus: Olaf Möller
6min

Master class introduction / Mestariluokka-alustus: Olaf Möller