Celebration in the Botanical Garden (1969)

  • Elo Havetta
  • 1t 23min

Olaf Möllerin alustuksen elokuvaan pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”.

Joillain tavoin Elo Havetta on uudelle aallolle sitä mitä Leopold Lahola oli sodanjälkeiselle elokuvapolvelle: turhauttava toteutumaton toive. Kun Lahola ainakin pystyi luomaan pienen, jännittävällä tavalla monipuolisen tuotannon liki kourallisella elokuvia, Havetta ehätti tekemään vain kaksi ennen puhjenneesta mahahaavasta johtunutta kuolemaansa 36 vuoden iässä, todennäköisesti seurauksena riippuvuuksista (alkoholi, huumeet) joita hän käytti otti voidakseen käsitellä maansa normalisaation kulttuurin vihamielisyyttä hänen työtään kohtaan – päivittäistä nöyryytystä siitä, että hänen sallittiin näperrellä kokoon TV-ohjelmia ja sen kaltaisia, muttei ohjata mitään laajaa jolla olisi oikeaa substanssia.

Vuoden 2015 festivaalin ohjelmatarjontaa seurannut tuntee Havettan varhaistuotannosta vuonna ‘72 tehdyn pitkän elokuvan Villejä liljoja (Ľalie poľné) ja tunnistaa välittömästi samankaltaisuudet elokuvassa Celebration in the Botanical Garden: Muukalaisten tuoman katkon arjen elämään, hurmion ja runollisuuden tavoittelun, pastellisävyjen käytön, ja viehtymyksen anekdoottiseen ja ihmeenomaisuuteen; näiden lisäksi Havetta tällä kertaa ihastuttaa katsojaa art noveaun linjoilla ja kaarilla, tres Muchan tyyliin ihastuttavan koristeellisella voimalla ja hienovaraisella aistikkuudella, osoituksena myös hänen visiostaan graafikkona. Taianomaisuus ja anarkistisuus kulkevat tässä käsi kädessä – lumovoima kääntää maailman ylösalaisin, mahdollistaen erilaisen nautinnollisen ajan aamunkoiton. (Olaf Möller)

Director

Elo Havetta

Screenwriter

Elo Havetta

Screenwriter

Lubor Dohnal

Cinematography

Jozef Šimončič

Production Designer

Milan Tardík

Composer

Zdeněk Liška

Producer

Alexej Artim

Kieli

Slovak

Tekstitys

English

Maa

Slovakia

Tuotantoyhtiö

Slovenský film Bratislava Štúdio hraných filmov / Slovak Film Bratislava Fiction Films Studio

Bonusmateriaali

Master class introduction / Mestariluokka-alustus: Olaf Möller
11min

Master class introduction / Mestariluokka-alustus: Olaf Möller