Four White Shirts (1967)

  • Rolands Kalniņš
  • 1t 16min

Puhelinasentaja Cesar kirjoittaa vapaa-ajallaan lauluja ja tekstejä ja soittaa ystäviensä kanssa bändissä. Tavoittaakseen suuren yleisön täytyy bändin kuitenkin nähdä vaivaa saadakseen tarvittavat luvat esiintymiseen. Kulttuurikomitean jäsen Anita Sondore kuuntelee Cesarin lauluja ja kritisoi niitä, mutta joutuu myöhemmin toteamaan, että hänen aloittamansa julkinen keskustelu on karannut käsistä.

Rolands Kalniņšin elokuvista voi löytää enemmän muoto-, tyyli- ja käsiteviittauksia Ranskan ja Tšekin uusiin aaltoihin kuin kenenkään muun hänen sukupolvensa latvialaisohjaajan. Tämä johtuu tietysti osittain hänen kuvaajansa Miks Zvirbulisin panoksesta, jonka kamera tallentaa herkästi 1960-luvun Riian katunäkymiä ja aikalaisia. Elokuvan alkutekstien leikillinen jakso on noussut latvialaisen elokuvan ikonisten hetkien joukkoon.

Four White Shirts sensuroitiin heti valmistumisen jälkeen, hyllytettiin ja esitettiin ensi kerran Riiassa vasta 19 vuotta myöhemmin, vuonna 1986. Elokuvaa varten kirjoitetut laulut saivat siitä huolimatta heti laajan suosion ja olivat kahden vuosikymmenen ajan ainoat muistutukset elokuvan olemassaolosta.

Toukokuussa 2018 elokuva otettiin mukaan Cannesin klassikkosarjaan. 96-vuotias ohjaaja Rolands Kalniņš ja hänen kuvaajansa Miks Zvirbulis olivat läsnä näytöksessä. (Sonora Broka)

Screenwriter

Gunārs Priede

Cinematography

Miks Zvirbulis

Production Designer

Uldis Pauzers

Costumes

Ieva Kundziņa

Kieli

Latvian

Tekstitys

English

Maa

Latvia

Tuotantoyhtiö

Rīgas kinostudija