High Life (2018)

  • Claire Denis
  • 1t 53min

Eurooppalaisen auteur-elokuvan kuningattaren Claire Denis’n (Sodankylässä 2013) ensimmäinen englanninkielinen teos on syväluotaava scifi-essee elämästä, kuolemasta ja perisynneistä ympäristössä, joka rajaa fyysisen kokemuksen tiettyyn raamiin.

Ryhmä elinkautisvankeja miehittää avaruusasemaa, jonne heidät on lähetetty koekaniineiksi ihmiskokeeseen. Lääkäri Dibs (Juliette Binoche) johtaa laitosta periksi antamattomalla otteella ja keskiössä on Robert Pattinsonin vähäeleisesti tulkitsema Monte, yksi vangeista, jonka näemme kasvattavan hylätyllä aluksella tytärtään vauvasta teini-ikään. Tabuu, tabuu, väreilee Monten kehtolaulu aurinkokunnan kiertoradan tyhjyydessä. He ovat viimeiset eloonjääneet tapahtumista, joista kerrotaan takaumin tarinan edetessä.

Temaattinen kudelma on psykologisesti monisäikeinen, keskittyen ruumiillisuuteen, fyysisiin ja emotionaalisiin tarpeisiin ja haluihin. Yhtä lailla High Life on visuaalisesti pysäyttävä, aina parakkimaisesta ulkokuoresta askeettisiin käytäviin ja aluksen sydämessä sijaitsevaan Eedenin puutarhaan. Teos kumartaa Tarkovskin ja **Kubrickin **suuntaan, mutta tarinan lihallisuus ja havainnointi on Denis’tä parhaimmillaan. (Milja Mikkola)

Pariisissa 1948 syntynyt Claire Denis vietti lapsuutensa Afrikassa. Noihin kokemuksiin hän on esikoispitkästään Chocolat (1988) alkaen palannut monesti. Afrikkaan, Ranskan muukalaislegioonalaisten pariin sijoittuu myös hänen uransa käännetyö Good Work eli Beau travail (Sodankylässä 2000), missä yhteydessä Denis löysi oman tekijänlaatunsa. “Naisohjaajaksi” häntä ei voi leimata: hän kuvaa useimmiten miesten – ja yleensä tummaihoisten – maailmaa, kuten suurenmoisessa 35 Shots of Rumissa (Sodankylässä 2010) mustan junankuljettajan ja hänen tyttärensä suhdetta Pariisissa. Ohjaajaksi Denis kouliintui mm. Dusan Makavejevin (Sweet Movie), Wim Wendersin (Berliinin taivaan alla) ja Jim Jarmuschin (Down By Law) apulaisena.

Director

Claire Denis

Screenwriter

Claire Denis

Screenwriter

Jean-Pol Fargeau

Screenwriter

Geoff Cox

Cinematography

Yorick Le Saux

Cinematography

Tomasz Naumiuk

Editor

Guy Lecorne

Production Designer

Ólafur Eliasson

Production Designer

Francois-Renaud Labarthe

Production Designer

Mela Melak

Production Designer

Bertram Strauβ

Production Designer

Susan Cohsmann

Costumes

Judy Shrewsbury

Composer

Stuart Staples

Music

Tindersticks

Producer

Laurence Clerc

Producer

Oliver Dungey

Producer

D.J. Gugenheim

Producer

Andrew Lauren

Producer

Klaudia Smieja

Producer

Claudia Steffen

Kieli

English

Tekstitys

Finnish

Maat

United Kingdom, France, Germany, Poland, United States

Tuotantoyhtiöt

Alcatraz Films, Andrew Lauren Productions, Arte France Cinema, BFI Film Fund, Madants, Pandora Filmproduktion, Polski Instytut Sztuki Filmowej, The Apocalypse Films Company, Zweites Deutsches Fernsehen