I Was, I Am, I Will Be (2019)

  • Ilker Çatak
  • 2t 0min

Ohjaaja Ilker Çatakin ja pääosan esittäjä Anne Ratte-Pollen haastattelun pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”. Olaf Möller haastatteli Çatakia ja Ratte-Pollea Sodankylän elokuvajuhlia varten Berliinissä toukokuun 2020 lopulla.

Baran on nuori kurdimies, ex-sotilas ja hylkiö, joka päätyy turistien suosimalle Marmarikselle hanttihommiin. Tiskaamisen ja tarjoilemisen ohella nuorukainen viihdyttää vanhempia turistinaisia haaveenaan pääsylippu parempaan elämään.

Marion on nelikymppinen saksalaisnainen, omanarvontuntoinen ja raivoisan itsenäinen lentäjä. Hän sairastuu vakavasti ja lähtee lomamatkalle on-off -miesystävänsä kanssa. Mies valitsee lomakohteen ja kertoo sen Marionille vasta lentokentällä: ”Marmaris? Pohjois-Korea ja Syyria taisivat olla täynnä”, nainen toteaa lakonisesti.

Ensimmäisenä rantapäivänä Marion kohtaa Baranin. Nuorukainen flirttailee häpeämättömästi, mutta niin kömpelösti, että herättää Marionin mielenkiinnon. Asetelmasta kasvaa sympaattinen rakkaustarina, jossa henkilökohtainen on väistämättä myös poliittista. Baranin vilpittömyys ja Marionin kyynisyys luovat hahmojen välille kiinnostavaa kitkaa. Pienin keinoin elokuva paljastaa maailmojen erot ja länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan kipupisteet.

Maailmat törmäävät ja sulautuvat elokuvassa, jossa ei ole mitään pakotettua eikä teennäistä. Anne Ratte-Polle ja Oğulcan Arman Uslu ovat rooleissaan lumoavan luontevia. Heidän keskinäinen kemiansa tekee elokuvasta nautinnollista katsottavaa. (Saija Holm)

Fatih Akinin manttelinperijäksi tituleerattu turkkilaissaksalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Ilker Çatak (s. 1984) on antanut elokuvissaan äänen Turkissa vaietuille vähemmistöille, kuten kurdeille ja homoseksuaaleille. Hampurin elokuvakoulun lopputyönä valmistunut Sadakat (2014) kuvaa nuorta naista, joka tarjoaa piilopaikan poliittiselle aktivistille. Moninkertaisesti palkittu lyhytelokuva voitti muun muassa opiskelija-Oscarin. Çatakin toinen pitkä ohjaustyö I Was, I Am, I Will Be on onnistunut green card -draama ja sympaattinen rakkaustarina, jossa henkilökohtainen on väistämättä myös poliittista.

Director

Ilker Çatak

Screenwriter

Ilker Çatak

Screen Story

Ilker Çatak

Screenwriter

Nils Mohl

Screen Story

Johannes Duncker

Cinematography

Florian Mag

Editor

Jan Ruschke

Production Designer

Zazie Knepper

Costumes

Christian Röhrs

Producer

Ingo Fliess

Producer

Alexandra Staib

Kielet

German, English, Turkish, French

Tekstitys

English

Maat

France, Germany

Tuotantoyhtiöt

if... Productions, Loin Derrière L'Oural, Zweites Deutsches Fernsehen, ARTE, CinePostproduction

Bonusmateriaali

Q&A / Keskustelu: director Ilker Çatak, actor Anne Ratte-Polle
20min

Olaf Möller haastattelee ohjaaja Ilker Çatakia ja pääosanäyttelijä Anne-Ratte Pollea, Berliinissä toukokuussa 2020.