Invisible Life (2019)

  • Karim Aïnouz
  • 2t 19min

Rio de Janeiro, Brasilia, 1950-luvun alku. Karim Aïnouzin Cannesin Un Certain Regard -sarjan voittaneessa elokuvassa The Invisible Life of Eurídice Gusmão (2019) leipurin upeat tyttäret Guida ja Eurídice ovat valmiita valloittamaan oman paikkansa maailmassa, toinen konserttipianistina ja toinen ihanan miehen, kreikkalaisen Jorgoksen vierellä. Guida pukeutuu vihreään leninkiin ja katoaa, vain toinen mummolta perityistä korvakoruista löytyy pihaportailta. Eurídice elää siitä hetkestä lähtien ilman sisartaan. Lupaava ura pianistina ei pääse koskaan alkamaan. Odotukset ja todellisuus eivät kohtaa, eivät myöskään siskokset, vaikka asuvat tietämättään samassa kaupungissa.

Tunteiden vallassa tehdyt päätökset jäytävät ihmisten sieluja ja järkyttävä lopputulos on, että elämä nyt meni näin, ei ihan kuin Strömsössä. Maailmassa ei periaatteessa ole mitään vikaa, mutta naisen asema määrittyy miehen kautta ja mahdollisia urapolkuja on käytännössä kaksi: huora tai kotiäiti. Kaiken kumolleen heittävässä loppujaksossa vanhana Eurídicena loistaa uskomaton Fernanda Montenegro. Tämä elokuva ei ole elämää suurempi, se on kuin elämä itse. (Mia Öhman)

Karim Aïnouz (s. 1966) on palkittu brasilialainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja taiteilija. Pitkä esikoiselokuva, transvestiittiprostituoidusta 1930-luvun Rio de Janeirossa kertova Madame Satã (2002) nähtiin Cannesin Un Certain Regard -sarjassa. Love for Sale (2006) jatkoi machokulttuurin tarkastelua yksin lapsensa kanssa jääneen nuoren äidin näkökulmasta, samoin The Silver Cliff (2011) näyttää tilanteen, jossa nuoren äidin normaalielämä katkeaa, kun mies jättää hänet. Elokuvassa Futuro Beach (2014) hengenpelastaja syyttää itseään uimarin kuolemasta ja pakenee saksalaisen rakastajansa luo, jonka on aiemmin pelastanut hukkumiselta. Aïnouz on ohjannut myös dokumenttielokuvia ja tv-sarjoja.

Director

Karim Aïnouz

Screenwriter

Murilo Hauser

Screenwriter

Inés Bortagaray

Screenwriter

Karim Aïnouz

Cinematography

Hélène Louvart

Production Designer

Rodrigo Martirena

Costumes

Marina Franco

Producer

Rodrigo Teixeira

Kielet

Portuguese, Greek

Tekstitys

English

Maat

Brazil, Germany

Tuotantoyhtiöt

Pola Pandora Filmproduktions, RT Features