Involuntary (2008)

  • Ruben Östlund
  • 1t 38min

Ruben Östlundin Cannesissa Un certain regard -sarjassa kilpaillut Muiden mukana on erinomainen, palapelimäinen kurkistus Svea-mamman kellohameen alle ja helmojen varjoihin. Eri-ikäiset ihmiset kännäilevistä teineistä linja-auton sisäavaruuteen lukittuihin seuramatkalaisiin ja sukujuhlien limbossa kärvistelevästä epäotoksesta kohti keski-ikää suunnistavan miesryhmän remuporukoihin asettuvat Östlundin täsmällisesti rajatuissa kuvissa siihen arjen kehykseen, jossa pienet ja miltei merkityksettömät asiat laajenevat sekunnin sykäyksessä kokonaisvaltaisen kriisin mittoihin.

Tietty jästipäisyys on näille keskenään erilaisissa elämäntilanteissa seilaaville ihmisille lähes elinehto ja ohjaaja virittelee monenlaisista kiusallisista hetkistä miltei sinfonisen kudoksen. Samalla kyse on myös moraalisista valinnoista: naisopettaja kokee kollegansa kohdelleen ongelmaoppilasta kaltoin ja joutuu opettajanhuoneessa mykkäkoulun ja syrjinnän kohteeksi; bussikuski ei suostu jatkamaan ryhmämatkaa, ennen kuin joku tunnustaa hajottaneensa auton vessan verhotangon.

Sattuma korjaa satoa hauskasti ja kivuliaasti. Kesäyön hymyilyssä Ruotsin lippukin löytää aivan uudenlaisen jalustan ja tuo riemastuttava kohtaus antaa vivahteissaan mainion indikaation myös siitä, mitä Luis Buñuel olisi saattanut tehdä, mikäli olisi työskennellyt pohjoismaissa 2000-luvulla. (Lauri Timonen)

Director

Ruben Östlund

Screenwriter

Ruben Östlund

Screenwriter

Erik Hemmendorff

Cinematography

Marius Dybwad Brandrud

Production Designer

Pia Aleborg

Production Designer

Hanne Palmquist

Sound

Owe Svensson

Producer

Erik Hemmendorff

Kieli

Swedish

Tekstitys

English

Maa

Sweden

Tuotantoyhtiöt

Plattform Produktion, Film i Väst, Coproduction Office