Kauas pilvet karkaavat (1996)

  • Aki Kaurismäki
  • 1h 37m

KATSO YLE AREENASSA

Aki Kaurismäen työläistrilogian sinistä hämyä huokuvassa avauksessa hovimestari Ilona ja raitiovaununkuljettaja Lauri jäävät työttömiksi, eriytyvät etäälle arjen turvallisessa kulusta ja vakituisesta toimeentulosta, mutta rakentavat monenkirjavan ystäväjoukkonsa tuella tulevaisuutensa uudelleen. Pienin keinoin ja sattumin (korttipakka, kossupullo) kerrottu suuri tarina todentaa yhteiskuntajärjestyksen sudenkuopat ja kohdistaa luottamuksensa yksilöiden väliseen huolenpitoon, vastuuseen ja toimeliaisuuteen.

Tyylillisesti ohjaaja liikkuu capralaisen eetoksen ja Vittorio De Sican maagisen (neo)realismin välimaastossa (vrt. Milanon ihme), mutta korvaa aiheelle tyypilliset hollywoodilaiset paatokselliset kohotukset nasevalla niukismilla ja Keaton-kasvoisella hiljaisella huumorilla. Solidaarisuus nousee katuojasta jaloilleen, deekikselle tilapäisesti vajonneet toverit rehabilitoidaan melvilleläisesti takaisin ammattiylpeyden äärelle, ja vastoinkäymiset näyttäytyvät ennen pitkää uutena alkuna.

Suvereenin näyttelijätyön ja sielukkaiden musiikkivalintojen merkitsemä ajaton ajankuva on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen elokuvan klassikkona ja tangeeraa täsmällisesti myös vuoden 2020 mullistuksiin, joiden seurauksena sekä ravintolatyöntekijät että julkisen liikenteen toimijat joutuivat poikkeuksellisen ahtaalle. Illuusioista riisuttu toivorikas loppukohtaus kuuluu tekijänsä kauneimpiin. (Lauri Timonen)

Language(s)

Finnish

Our Main Sponsors