Marona’s Fantastic Tale (2019)

  • Anca Damian
  • 1t 32min

Jennifer Barkerin alustuksen elokuvaan pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”.

Romanialainen ohjaaja Anca Damian ei ole ensimmäistä kertaa tehnyt elokuvaa, jossa kekseliäs animaatio ja omaelämäkerrallinen muoto yhdistyvät liikuttavaksi ja valaisevaksi tarinaksi (aiempia esimerkkejä Crulic-drumul spre dincolo, 2011, ja La montagne magique, 2015). Tässä elokuvassa kertoja on kuitenkin ensi kertaa pieni koira, jolla on sydämen muotoinen kuono.

Marona’s Fantastic Tale on leikkisän kokeellinen elokuva, joka yhdistää vakavia teemoja ja kokemuksia söpöyden estetiikkaan. Marona on fasistisen Dogo Argentinon ja elegantin piskin yllättävän lemmen hedelmä. Pentu saa tuokion ajan varttua onnen keskellä, uteliaana ulkomaailmaa kohtaan, kunnes huono tuuri muuttaa Maronan kohtalon. Tämä johtaa hylkäämisten ja kiintymyssuhteiden ketjuun, jota saamme seurata koiran elämänkaaren loppuun saakka. Damianin kerronta on pienten, vaatimattomien ja helposti sorrettavien puolella korostaen sitä, millaista kauneutta, mysteeriä ja taianomaisuutta moinen näkövinkkeli voi tarjota. Maronan elämän polulla nähdään monenlaisia visuaalisia iloja, erilaisia esteettisiä tyylejä sekä lempeitä ja teräviä oivalluksia ihmisten maailmasta.

Elokuva animoi maailman, jota harvoin huomaamme ja antaa näin mahdollisuuden itsetutkiskeluun ja katarsikseen. “Onni on pieni asia”, Marona sanoo, ja Marona’s Fantastic Talen kautta voimme nähdä ei vain kokonaisuuden vaan kaikkien sen osien elämän kirjon ja sen, että pelkkä ääni, silitys tai pörheä häntä voi suoda meille puhdasta iloa. (Jennifer Barker)

Director

Anca Damian

Screenwriter

Anghel Damian

Production Designer

Brecht Evens

Production Designer

Sarah Mazzetti

Production Designer

Gina Thorstensen

Music

Pablo Pico

Producer

Anca Damian

Producer

Ron Dyens

Producer

Tomas Leyers

Kielet

Romanian, French

Tekstitys

English

Maat

France, Romania, Belgium

Tuotantoyhtiöt

Aparte Film, Minds Meet, Sacrebleu Productions

Bonusmateriaali

Master class introduction / Mestariluokka-alustus: Jennifer Barker
6min

Master class introduction / Mestariluokka-alustus: Jennifer Barker