Mehän rakastimme toisiamme niin paljon (1974)

  • Ettore Scola
  • 2t 4min

Toisessa maailmansodassa italialaiset jakautuivat taisteleviin ryhmiin. Suurin kuilu oli natsimielisten fasistien ja vastarintaliikkeen partisaanien välillä. Sodan jälkeen jakautuminen jatkui porvaristoon ja kommunisteihin sekä humanistihippeihin, intellektuelleihin ja konservatiivisemmin ajatteleviin peruskansalaisiin.

Sodasta vielä toipuvassa Italiassa kuohahteli halu ymmärtää mitä oli tapahtunut, kun Ettore Scolan tyylikäs komedia Mehän rakastimme toisiamme niin paljon sai ensi-iltansa vuonna 1974. Elokuvan ystävykset ovat adrenaliinikuohuissaan taistelleet partisaaneina. Sodan jälkeen heille paljastuu, etteivät he jaakaan samoja arvoja. Monet taistelivat oikeudenmukaisuuden ja rakkauden puolesta, mutta rauhan ajan pirstaleisen tylsä arki voi tuhota ylevätkin periaatteet. Julmaa, että yhteinen suunta vaati aikoinaan yhteisen, selkeän vihollisen.

Yläluokan typeryyttä symboloi uima-allas hyppytorneineen. Mies kylpytakkeineen vaikuttaa koomiselta, mutta Scola vaatii armottomasti maailman kertaavan lähimenneisyyden tapahtumia, ennen kuin porhon annetaan hypätä altaaseensa.

Teos ironisoi myös kaipuuta sota-aikaan. Elokuva saa pohtimaan onko roomalaisten nimikkoruoka kikhernepasta todellakin erityisen hyvää, vai syödäänkö sitä pienissä ravintoloissa siksi, että se muistuttaa romanttisesta pula-ajasta. (Iida Simes)

Director

Ettore Scola

Screenwriter

Ettore Scola

Screenwriter

Agenore Incrocci

Screenwriter

Furio Scarpelli

Cinematography

Claudio Cirillo

Production Designer

Luciano Ricceri

Costumes

Luciano Ricceri

Producer

Pio Angeletti

Kieli

Italian

Tekstitys

Finnish

Maa

Italy

Tuotantoyhtiö

La Deantir