Nainen sotajalalla (2018)

  • Benedikt Erlingsson
  • 1t 41min

Ilmastonmuutos ja elokuva 1 -keskustelun pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”.

Halla (hauskan kaksoisroolin tekevä Halldóra Geirharðsdóttir) on kuorojohtaja, joka elää kaksoiselämää ilmastoaktivistina. Hän haluaa ajaa monikansalliset luonnolle haitalliset yhtiöt pois Islannista, joten hän julistaa oman henkilökohtaisen sotansa raskasta teollisuutta vastaan.

Mandelan ja Gandhin viitoittamalla tiellä asteleva nainen on Don Quijoten täydellinen vastakohta. Hän ei taistele tuulimyllyjä vastaan, vaan niiden puolesta. Hänellä on oikea ja konkreettinen taisteluagenda. Suunnitelmat muuttuvat kuitenkin, kun Halla kuulee, että hänen adoptiohakemuksensa on mennyt läpi ja nelivuotias ukrainalaistyttö muuttaa hänen luokseen.

Islannin huikea luonto pääsee esille upeissa kuvissa, joissa Halla syöksyy maisemien halki vihollistaan kohti. Läpi elokuvan uhkaavan ponteva sotamarssi rytmittää naisen taistoa. Kuorojohtajana työskentelevän Hallan sisäiset melodiat rönsyilevät katsojan nähtävillä, kun Hallaa seuraavat trubaduurit näkyvät myös kuvissa.

Oudot ja absurdit tehokeinot ovat ohjaajakäsikirjoittajan ominta käsialaa. Vaikka islantilaisen Benedikt Erlingssonin tausta onkin teatterissa, elokuvaa kuljettavat vahvat visuaaliset ideat ja universaali kerronta. Kuten Of Horses and Men -debyytissä (2013), Erlingsson rakentaa elokuvansa itsevarmasti, halliten mustan huumorin ja sydämellisyyden herkän balanssin. (Otto Kylmälä)

Kielet

Icelandic, English, Ukrainian, Chinese, Spanish

Tekstitys

Finnish

Maat

Iceland, France, Ukraine

Tuotantoyhtiöt

Slot Machine, Gulldrengurinn, Solar Media Entertainment, Köggull Filmworks, Vintage Pictures

Bonusmateriaali

Ilmastonmuutos ja elokuva
44min

Ilmastonmuutos ja elokuva -teeman ensimmäisessä osassa pohditaan ympäristön suojeluun ja ilmastoaktivismiin liittyviä kysymyksiä Nainen sotajalalla -elokuvan inspiroimana.

Alan suomalaiset huippuasiantuntijat keskustelevat inspiroivasti ilmastoaktivismista Suomessa, ekoterrorismista ja ihmisen vaikeista moraalisista valinnoista yksityisten ja yleisten tavoitteiden ristivedossa.

Ilmastonmuutos on monimutkainen ongelma, jossa toisaalta korostetaan valtioiden ja toisaalta yksilön vastuuta tehdä ympäristöystävällisiä päätöksiä. Miten yksittäiset teot voivat vaikuttaa ympäristöpolitiikkaan?

Keskustelussa mukana ovat Ulkoministeriön pitkäaikainen ympäristöalan neuvonantaja ja pitkän linjan Ilmastoisovanhempi- ja ympäristöaktiivi Matti Nummelin, Baltic Sea Action Groupin sisältöjohtaja Laura Höijer, jolla on pitkä kokemus ympäristöalalta niin tutkijana, rahoittajana, yksityisellä sektorilla kuin hallinnossakin sekä professori Timo Vesala Helsingin yliopistosta, kasvihuonekaasujen ja hiilinielujen tuntija ja elokuvan ystävä (muun muassa aktiivisen elokuvakerhon pitkäaikainen vetäjä yliopistolla). Keskustelua vetää tutkimuskoordinaattori Eija Juurola Helsingin yliopistosta.