Nói albiino (2003)

  • Dagur Kári
  • 1t 30min

Dagur Kárin sympaattinen esikoisohjaus kertoo teini-ikäisestä Nóista (Tómas Lemarquis), joka asuu syrjäisessä islantilaiskylässä lääkkeitä popsivan isoäitinsä kanssa. Alkoholisoitunut isä antaa tyhjiä lupauksia, ja koulussa Nóin omalaatuisuutta ei ymmärretä. Valoa yksitoikkoiseen arkeen tuovat Kierkegaardille tuhahteleva kirjakauppias ja tämän baarissa tarjoileva Iris-tytär (Elin Hansdóttir).

Karvattomuutta aiheuttavaa ihotautia sairastava Nói ei ole albiino, mutta anomalisuuteen elokuvan nimi viittaa. Nói on sopeutumaton outolintu, joka on ahtaassa ympäristössään yhtä yksin kuin piskuinen Islanti Atlantin valtameressä. Islannin eristyneisyys muusta maailmasta on vakioaihe saarivaltion kirjallisuudessa ja elokuvataiteessa. Myös Nói albiino on tämän eristyneisyyden läpitunkema. Nóin ja Iriksen kaltaisille nuorille oma kotikylä tarjoaa vain lannistavaa näköalattomuutta.

View-Masterillaan Nói katselee kaukomaiden taianomaisia näkyjä. Mitä kylmempää kättä elämä tarjoilee, sitä välttämättömämmäksi käy eskapismi.

Suomalaiskatsojalle Dagur Kárin tavassa yhdistää viistoa huumoria arktiseen melankoliaan on jotain tavattoman kotoista. Elokuvan surumielinen soundtrack on Dagur Kárin ja Orri Jónssonin kulttimainetta nauttivan Slowblow-duon käsialaa. (Lumimarja Tirronen)

Kielet

Icelandic, French

Tekstitys

English

Maat

Iceland, Germany, United Kingdom, Denmark

Tuotantoyhtiöt

Zik Zak Kvikmyndir, Essential Filmproduktion GmbH, The Bureau, M&M Productions