Nuorena nukkunut (1937)

  • Teuvo Tulio
  • 21min

Lauri Piispan alustuksen aiheesta pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”.

Teuvo Tulio tarttui ensimmäisenä elokuvaohjaajana F. E. Sillanpään vuonna 1931 ilmestyneeseen romaaniin ja teki mahdollisesti parhaan elokuvansa. Kaikkien kopioiden uskottiin tuhoutuneen Adams Filmin tulipalossa syksyllä 1959. La Cinémathèque Françaisen kätköistä tammikuussa 2015 putkahtanut, osittain ajan syömä esityskopion osa 35 tarjoaa kuitenkin reilun kymmenen minuutin maistiaisen siitä aikalaiskriitikoidenkin ylistämästä kansainvälisestä otteesta, joka Tulion ja Vaalan tuomana kevensi suomalaista teatteriin perustunutta elokuvailmaisua. Myös Yrjö Kivimiehen muokkaama, vain osaan Sillanpään tarinaa keskittyvä käsikirjoitus saatiin KAVI:n kokoelmiin keväällä 2015.

Regina Linnanheimon esittämä Silja on orvoksi jäänyt ja kaltoin kohdeltu talollisen tytär, joka ennen varhaista kuolemaansa pääsee sisäköksi professorin (Kaarlo Veres) huvilalle ja kokee lyhyen rakkauden kesävieraan, ylioppilas Armaan (Otso Perä) kanssa. Säilyneessä osassa Silja astuu palvelukseen ja kohtaa Armaan. Regina Linnanheimo on häkellyttävä valkokankaan jumalatar – ei ainoastaan kaunis, vaan myös osaava naiseuden ruumiillistuma. Suoraan kamerallekin flirttaileva ja siitä vielä selkeästi nauttiva tähti tekee elokuvapätkästä täyttä, aistillista Tuliota. (Mia Öhman)

Director

Teuvo Tulio

Screenwriter

Teuvo Tulio

Screenwriter

Yrjö Kivimies

Cinematography

Erik Blomberg

Editor

Teuvo Tulio

Production Designer

Kaarlo Oksanen

Sound

Leo Salminen

Music

Kauko Ero

Producer

Abel Adams

Kieli

Finnish

Maa

Finland

Tuotantoyhtiö

Adams Filmi Oy

Bonusmateriaali

Mestariluokka: Suomifilmin kadonneet aarteet
11min

Mestariluokka-alustus: Lauri Piispa