Out in the Open (2019)

  • Benito Zambrano
  • 1t 43min

Sisällissodan jälkeisen rikki revityn Espanjan karuun maisemaan, vuoteen 1946 sijoittuu Benito Zambranon uusin elokuva Out in the Open. Se on tyylikkäästi kokoonpantu, klassisen riisuttu tarina takaa-ajajiaan helteisessä erämaassa pakenevasta pojasta. Siihen, mitä poika pakenee, vihjataan jo esittelykohtauksessa ja asiaa alleviivataan pitkin matkaa, mutta ei lausuta kertaakaan ääneen.

Poikaa jahtaava tilanomistaja on keinoja kaihtamaton mies. Hän omistaa maat ja ihmiset, ja päättää itsevaltiaana alaistensa kohtaloista. Pojan hän on nostanut luolien roskasakista taloonsa asumaan. Tarinan edetessä selviää, että lähimmistäkin miehistä kuka tahansa on korvattavissa, mutta pojan tilanomistaja haluaa takaisin elävänä. Pakenevan pojan mielessä hyvä ja paha ovat toivottomasti sekoittuneet ja luottamus ihmisiin nollassa. Hänet pelastaa kuivuneelta kaivolta eläintensä kanssa matkaava, sodan kauhut kokenut mies, joka ei epäröi asettua puolustamaan lasta.

Lännenelokuvan keinoin henkilöt kasvavat edustamaan vastakkaisia maailmoja, joiden yhteentörmäys on väistämätön. On kyse vapaudesta ja ihmisyydestä. Pakeneminen ei ratkaise mitään. Mutta yhtä välttämätöntä kuin ihmiselle on taistella oman vapautensa tähden, on myös antaa anteeksi niille, jotka väärin tekevät. (Mia Öhman)

Benito Zambrano on vuonna 1965 Espanjan Andalusiassa syntynyt käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän opiskeli draamaa, työskenteli kuvaajana televisiossa ja lähti Kuubaan opiskelemaan elokuvaa. Solas (Alone, 1999) palkittiin viidellä Goya-palkinnolla. Se kertoo äidin ja tyttären monipolvisen tarinan luottamuksen rakentumisesta ihmisten välille. Taiteilijan identiteettiä ja moraalia pohtiva Habana Blues nähtiin Cannesin Un Certain Regard -sarjassa vuonna 2005. Muusikoille tarjotaan levytyssopimusta, mutta tyyliä pitäisi muuttaa. Voiko taide olla kaupallista? Kommunismi vai kapitalismi? La voz dormida (The Sleeping Voice, 2011) valottaa ihmiskohtaloita sisällissodan jälkeisessä Francon Espanjassa.

Director

Benito Zambrano

Screenwriter

Benito Zambrano

Screenwriter

Daniel Remón

Screenwriter

Pablo Remón

Cinematography

Pau Esteve Birba

Production Designer

Curru Garabal

Costumes

Fernando García

Producer

Juan Gordon

Producer

Pedro Uriol

Kieli

Spanish

Tekstitys

English

Maat

Spain, Portugal

Tuotantoyhtiöt

Morena Films, Movistar+, Radio Televisión Española, Ukbar Filmes, Áralan Films