Phoenix (2014)

  • Christian Petzold
  • 1t 38min

Christian Petzoldin teos osoittaa, kuinka hän on noussut ehkä monen huomaamatta eurooppalaisten – ja miksei koko maailmankin – nykyohjaajien kärkikaartiin. Phoenix on kiehtovan moniselitteinen tarina keskitysleiriltä palaavasta naisesta, identiteetistä ja sodanjälkeisestä Berliinistä. Jo kuudennen kerran Nina Hoss loistaa Petzoldin ohjauksessa: heidän kestävä ja syvällistyvä yhteistyönsä kuuluu elokuvahistorian merkittävien ohjaaja & luottonäyttelijä -kaksikkojen joukkoon. Hoss esittää juutalaista Nelly Lenziä, joka on ennen sotia ollut suosittu laulaja, selvinnyt Auschwitzin kauhuista, mutta kasvot pahasti vaurioituneina. Ystävätär Lene houkuttelee häntä muuttamaan mukaansa Palestiinaan, mutta Nelly haluaa etsiä miehensä Johnnyn, pianistin joka on ehkä ilmiantanut hänet natseille.

Hoss näyttelee erinomaisesti vaikka pelkillä silmillään. Alussa kuin kauhufilmeissä kääreisiin peitetty Nelly tahtoo saada kasvoleikkauksissa vanhan ulkonäkönsä takaisin. Kuvio kehkeytyy moniselitteiseksi, kun Johnny ei tunnista häntä, mutta keksii yhdennäköisyyden vuoksi juonen perinnön huijaamisesta. Ranskalaisen Hubert Monteilhetin 1961 kirjoittamaan romaaniin pohjautuva elokuva saa hitchcockmaisia alasävyjä, Vertigon muistumia.

Holokaustista on tehty lukemattomia elokuvia, mutta Saksan tilanteesta 1945 ei lainkaan liikaa. Syyllisyys, kieltäminen ja petos ja niiden kanssa eläminen luovat vainoharhaisuutta Berliinin film noir -varjoisessa yössä. Emme koskaan ole aivan varmoja pariskunnan todellisista tiedoista ja tunteista. Phoenix (nimi tulee yökerhosta) on tapahtuma-aikaansa kiinnittyneenä paljon enemmän kuin psykologisesti monikerroksinen melodraama. Feeniks-lintumme on melkein mahdoton päästä ylös menneisyydestään, natsi-Saksasta. Lopetus Kurt Weillin sävelin on hieno: ”Speak Low”. (Timo Malmi)

Screenwriter

Christian Petzold

Screenwriter

Harun Farocki

Cinematography

Hans Fromm

Production Designer

Kade Gruber

Production Designer

Merlin Ortner

Production Designer

Christin Busse

Costumes

Anette Guther

Composer

Stefan Will

Producer

Michael Weber

Kielet

German, English

Tekstitys

Finnish

Maat

Germany, Poland

Tuotantoyhtiöt

Schramm Film Koerner & Weber, Bayerischer Rundfunk, Westdeutscher Rundfunk, Arte, Tempus