Polte (2018)

  • Sami van Ingen
  • 15min

Lauri Piispan alustuksen aiheesta pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”.

Kokeellisen elokuvan gurun Sami van Ingenin uusin lyhytelokuva Polte on maaginen ja lumoava teos. Van Ingen hyödyntää töissään ja esityksissään usein lähtökohtana filminegatiiveja, joko käsinkosketeltavina artefakteina tai sitten kollaasimaisesti lähdemateriaalina, eikä Polte ole poikkeus. Elokuva ammentaa Teuvo Tulion jo kadonneeksi luullusta elokuvasta Nuorena nukkunut (1937). Pariisin elokuva-arkiston kätköistä löydettiin muutama vuosi sitten elokuvasta materiaalia, jota van Ingen on nyt käyttänyt oman elokuvansa pohjana. Arkiston pölyvuoren alta pelastetuissa Regina Linnanheimon uinuvissa kasvoissa on ladattuna miljoonia merkityksiä.

Toisen kotimaisen kokeellisen elokuvan gurun, kuraattori-taiteilija Mika Taanilan tuottama Polte sai ensiesityksensä Rotterdamin arvostetuilla elokuvafestivaaleilla. Elokuvan hypnotisoivasta ääniraidasta vastaa Henri Lindström. Lopputuloksena on kaunis ja unenomainen joukkohallusinaatio suomalaisen elokuvahistorian alitajuntaan. (Otto Kylmälä)

Director

Sami van Ingen

Screenwriter

Sami van Ingen

Cinematography

Sami van Ingen

Producer

Mika Taanila

Producer

Jussi Eerola

Kieli

Finnish

Maa

Finland

Tuotantoyhtiö

Testifilmi Oy

Bonusmateriaali

Mestariluokka: Suomifilmin kadonneet aarteet
11min

Mestariluokka-alustus: Lauri Piispa