Porto (2016)

  • Gabe Klinger
  • 1t 16min

Vain 27-vuotiaana tapaturmaisesti kuollut Anton Yelchin, Star Trekien kaltaisten populaarielokuvien venäläissyntyinen tähti, on porautuvine katseineen ja käheine äänineen huikean intensiivinen ajelehtivana amerikkalaisena Jakena Gabe Klingerin Porton miespääosassa. Yhtä vaikuttava on vastanäyttelijä Lucie Lucas kauniin eroottisena ranskalaisena arkeologina Matinä, toisena ulkopuolisena.

Jälleen on kyse eräänlaisesta kolmiodraamasta, keskiössään kokeneemman naisen ja hermoherkän miehen rakkaussuhde. Taustalla hengittävät kiehtovasti vanhan portugalilaisen Porton kaupungin filmaattiset miljööt, joita Sodankylässäkin vieraillut Portugalin elokuvan grand old man Manoel de Oliveira vangitsi jo kauan sitten.

Klingerin ei tarvitse hävetä tässä seurassa, päinvastoin: Porto on kauttaaltaan vetävästi sykkivää, naulitsevaa elokuvantekoa – käsikirjoittaja-ohjaaja-leikkaajan taito mediansa ja näyttelijöidensä käsittelijänä hehkuu polttavasti niin kuvissa, musiikissa kuin henkilöissäkin: Porto on todella seksikäs muutenkin kuin seksuaalisuuden kuvauksessaan.

Tiheän atmosfäärin ja pitkien kuvien avulla Klinger saa melkein musiikkivideomaisen niukkojen elementtien jännitteen säilymään hienosti koko elokuvan keston. Kun Porto liikkuu romanssinsa ajassa eestaas, pelkistys yhtyy sensuelliin sulavuuteen kuin pehmeänkaunis blues. (Timo Malmi)

Director

Gabe Klinger

Screenwriter

Gabe Klinger

Screenwriter

Larry Gross

Cinematography

Wyatt Garfield

Editor

Gabe Klinger

Production Designer

Ricardo Preto

Costumes

Susana Abreu

Music

Daniel Vila

Producer

Gabe Klinger

Producer

Rodrigo Areias

Producer

Sonia Buchman

Producer

Todd Remis

Producer

Julie Snyder

Kielet

English, Portuguese, French

Tekstitys

English

Maat

Portugal, France, United States, Poland

Tuotantoyhtiöt

Double Play Films, Bando à Parte, Gladys Glover, Salem Street Entertainment