Sininen varjo (1933)

  • Valentin Vaala
  • 16min

Lauri Piispan alustuksen aiheesta pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”.

Valentin Vaalan ohjaama, lavastama, leikkaama ja yhdessä Tauno Tattarin kanssa kirjoittama äänielokuva Sininen varjo (1933) perustuu Mika Waltarin jännitysnovelliin, jota kirjailija ei tunnistanut lopputuloksesta. Theodor Tugailla (Teuvo Tuliolla) on kaksoisrooli. Käsiohjelma kertoo uhkarohkean murtovarkaan Sinisen overallin (Tugai) murtautuneen johtaja Tuulon tyttären Railan (Birgit Nuotio) huoneeseen. Tytär tunnistaa myöhemmin nuoren huimapään Joel Orman samaksi henkilöksi. Hannu Salmen mukaan juuri tästä alkaa säilynyt 16-minuuttinen katkelma: pariskunta on kahvilassa Aleksanterinkadulla, sitten Tähtitorninmäellä. Railan vaikutuksesta Joel alkaa työskennellä isänsä (Eino Jurkka) kirjapainossa.

Salmi näkee säilyneissä kuvissa tuulahduksen 1930-luvun modernismia ja urbaania Helsinkiä öisine katuineen. Markus-sedän (Markus Rautio) ääni kertoo radiossa, että yökerhossa murhattu uhkapeluri Jack Irbaum (Carl von Haartman) lausui viimeisinä sanoinaan Joel Orman nimen. Elokuvan ensi-ilta oli samanaikaisesti Helsingissä, Turussa ja Pietarsaaressa. Turussa kopion osat kolme ja neljä olivat menneet kiireessä sekaisin, mutta äänittäjän apulaisen Karl-Fredrik Peronin (Peronkosken) mukaan juoni oli sellainen, että yleisö tuskin huomasi tapahtunutta. Sininen varjo oli Vaalan ja Tugain viimeinen yhteinen työ. (Mia Öhman)

Director

Valentin Vaala

Screenwriter

Valentin Vaala

Screen Story

Mika Waltari

Cinematography

Oscar Lindelöf

Production Designer

Valentin Vaala

Sound

Yrjö Norta

Music

Yrjö Kajo

Producer

Armas Willamo

Kieli

Finnish

Maa

Finland

Tuotantoyhtiö

Fennica-Filmi

Bonusmateriaali

Mestariluokka: Suomifilmin kadonneet aarteet
11min

Mestariluokka-alustus: Lauri Piispa