System Crasher (2019)

  • Nora Fingscheidt
  • 1t 58min

Lastensuojeluviranomaiset kohtaavat toisinaan toivottomia tapauksia, lapsia, jotka putoavat kaikkien turvaverkkojen läpi, joita kukaan ei pysty auttamaan. Tällaisen tarinan kertoo Nora Fingscheidtin ensimmäinen pitkä elokuva, joka sai Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisen karhun uusien näkökulmien avaamisesta.

Käsikirjoitus perustuu kattavaan taustatutkimukseen, jonka aikana Fingscheidt asui ja työskenteli lukuisissa lastensuojelu- ja lastenpsykiatriayksiköissä sekä ryhmäkodeissa.

Elokuva on riipaiseva kuvaus yhdeksänvuotiaasta tytöstä, jolle ei löydä pysyvää sijoituspaikkaa, sillä kaikki pelkäävät hänen hallitsematonta aggressiivisuuttaan. Bennin ainoa toive on päästä takaisin kotiin äitinsä luo, mutta tämä ei pärjää Bennin kanssa, ja kotona on kaksi pienempää sisarusta. Ainoat ihmiset, jotka tuntuvat aidosti välittävän Bennistä, ovat hänen edunvalvojansa Maria sekä koulunkäyntiavustajansa Micha, hekin oman jaksamisensa äärirajoilla.

Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan vakuuttavia, mutta mieleenpainuvin on Benniä esittävä nuori Helena Zengel. Raivonpuuskissaankin hän kykenee ilmaisemaan hylätyn lapsen surua ja ikävää. Hänen ollessaan Michan kanssa vuoristossa tämä näyttää miten kaiku vastaa ihmisen huutoon. Bennin ilmoille kajauttama lause viiltää katsojaa syvältä. (Kaisu Isto)

Director

Nora Fingscheidt

Screenwriter

Nora Fingscheidt

Cinematography

Yunus Roy Imer

Production Designer

Marie-Luise Balzer

Costumes

Ule Barcelos

Sound

Corinna Zink

Music

John Curtler

Producer

Peter Hartwig

Producer

Jakob Weydemann

Producer

Jonas Weydemann

Kieli

German

Tekstitys

Finnish, Swedish

Maa

Germany

Tuotantoyhtiöt

Kineo Filmproduktion, Weydemann Bros.