Terassi (1980)

  • Ettore Scola
  • 2t 30min

Terassi kuuluu italialaismestarin, muistetun Sodankylän kävijän Ettore Scolan valitettavasti myöhemmin hieman hiipuneen huippukauden töihin. Siinä hän esittelee, samoin kuin myöhemmässä mestariteoksessaan Tanssit, määrätietoisesti rajatun tilan, tilanteen ja ajan puitteissa terävän analyysin yhteiskunnan tilasta.

Roomalaiselle terassille loputtomalle illalliselle kokoontuneen intelligentsian ja poliittisen elämän eliitin kautta ohjaaja valottaa Italian, ja vähän muunkin maailman henkistä tilaa 1980-luvulla. Materialistinen elämänmuoto on valloittamassa maailmaa ja mieliä ennen näkemättömällä voimalla, eikä kukaan häpeä sitä. Kommunistit ovat sanoissaan ankaria kommunisteja, mutta ei tarvitse kovin paljon raaputtaa, kun heidän sielussaan herää markkinoiden ja rahan vallan välttämättömyyteen uskova liikemies, valmis myymään mitä vain, kunhan maksaja löytyy. Taiteilijoilla on tuskin koskaan ollut ihanteita silloin, kun pitää elää. Eikä kukaan ole tosissaan edes uskonut poliitikkojen suoraselkäisyyteen, kun on kysymys vallassa pysymisestä.

Tämän sielujen inhimillisiä latteuksia kourivan satiirin heijastuksiksi on Scola saanut nimekkään joukon aikansa arvostettuja näyttelijöitä, jotka hienostuneella taidollaan kykenevät kukin omalla tavallaan ilmaisemaan sulavan salonkikelpoisen pinnan alla muhivia heikkouksia, etenkin matalamielisyyttä kaikissa muodoissaan. (Velipekka Makkonen)

Director

Ettore Scola

Screenwriter

Ettore Scola

Screenwriter

Agenore Incrocci

Screenwriter

Furio Scarpelli

Cinematography

Pasqualino De Santis

Production Designer

Luciano Ricceri

Costumes

Ezio Altieri

Producer

Pio Angeletti

Kieli

Italian

Tekstitys

Finnish

Maat

Italy, France

Tuotantoyhtiöt

International Dean Film, Les Films Marceau-Cocinor