The Guitar Mongoloid (2004)

  • Ruben Östlund
  • 1t 25min

Kulttileffa jo syntyessään! Ruben Östlundin ensimmäinen pitkä fiktioelokuva on fragmentaarinen Göteborg-kuvaus, jonka linjalla ohjaaja ei kuitenkaan jatkanut: Gitarrmongot on kaikessa absurdisuudessaan uniikki tapaus. Tällaista huumoria emme ole tottuneet odottamaan ainakaan ruotsalaiselta elokuvalta.

Tekijän lyhytfilmien dokumentaarinen tausta paistaa myönteisesti läpi, kun seuraamme 12-vuotiasta, hieman autistista Erikiä ja muita lähinnä nuoria ihmisiä, joiden välillä ei välttämättä ole muuta yhteyttä kuin syksyinen Göteborg. Erik, varsinainen mongokitaristi, liikkuu instrumentteineen siellä täällä kaupungilla, improvisoi juuri sanoja saati säveltä tarvitsematta. Kaverin kanssa jammailu yltyy aivan omiin sfääreihinsä.

Kamera taitaa liikkua vain kerran, ja muutenkin Roy Anderssonin elokuvat voivat juuri tässä elokuvassa tulla mieleen näistä bisarreista henkilöistä, vaikka tekijöiden maailmankuva olisikin erilainen. Saamme ihmetellä ja ihastella polkupyörän heivaamista sähkötolppaan, pyörivää autoa, mc-jätkiä, hail-poikia ja muita arjen enemmän tai vähemmän rakastettavia kummallisuuksia – aivan “normaalien” pariskuntien ohessa. (Timo Malmi)

Director

Ruben Östlund

Screenwriter

Ruben Östlund

Cinematography

Tibor Gent

Production Designer

Valeria Balogh

Sound

Owe Svensson

Producer

Kalle Boman

Producer

Anna Sohiman

Kieli

Swedish

Tekstitys

English

Maa

Sweden

Tuotantoyhtiöt

Plattform Produktion, Hinden/Länna-Ateljéerna