The Man Who Killed Don Quixote (2018)

  • Terry Gilliam
  • 2t 12min

Monty Pythonin amerikkalaisjäsenen Terry Gilliamin animaatiotausta näkyy hänen karnevalistisissa ja satumaisissa elokuvissaan. Sodankylässä vuonna 1998 vierailleen hullun neron elämää suurempi projekti on yli 25 vuotta tekeillä ollut Miguel de Cervantesin kaunokirjallisuuden klassikon sovitus. Epäonnisen projektin haastavia vaiheita tallennettiin katkeransuloisesti mielenkiintoiseen Unelma Don Quijotesta -dokumenttielokuvaan (Lost in La Mancha, 2002). Lopulta valmistunut Don Quijote -elokuva ei ole uskollinen sovitus, vaan nykypäivään sijoitettu nyrjähtänyt ristivalotus.

Ärtyisä ja egomaaninen mainosohjaaja (Adam Driver) kuvaa tuulivoimamainosta, jonka maskottina on Cervantesin kuuluisin luomus. Eräänä päivänä hän lähtee turhautuneena ajelulle ja päätyy pieneen Los Suenosin kylään, jossa kuvasi opiskelijaelokuvansa The Man Who Killed Don Quixoten. Kylässä hän kohtaa elokuvansa näyttelijän (Jonathan Pryce), joka omaksui Don Quijoten roolin niin vahvasti, että luulee edelleen olevansa jättiläisiä vastaan taisteleva soturi. Yhdessä he ajautuvat seikkailuun, jossa fantasia ja todellisuus sekoittuvat toisiinsa.

Gilliamin intohimoprojekti tutkii todellisuuden rajapintaa, jossa unet, näyt ja elokuva muodostavat kauniin symbioosin. Gilliamin filmografia on täynnä esimerkkejä tarun ja todellisuuden sekoittumisesta ja hulluiksi julistetut hahmot ovat päässeet estradille mm. elokuvissa Paroni von Münchhausenin seikkailut (1988) ja Fisher King (1991). Uran lävistävä teema fantasian arkipäiväisyydestä on varmasti Gilliamille henkilökohtainen ja oireilun ansiosta meillä on hänen hienot elokuvansa. (Otto Kylmälä)

Director

Terry Gilliam

Screenwriter

Terry Gilliam

Screenwriter

Tony Grisoni

Cinematography

Nicola Pecorini

Editor

Teresa Font

Editor

Lesley Walker

Production Designer

Benjamín Fernández

Production Designer

Alejandro Fernández

Production Designer

Gabriel Liste

Production Designer

Eduardo Hidalgo hijo

Costumes

Lena Mossum

Sound

Holly Mills

Sound

Simon Jamart

Music

Roque Baños

Producer

Amy Gilliam

Producer

Gerardo Herrero

Producer

Grégoire Melin

Kielet

English, Spanish

Tekstitys

Finnish

Maat

Spain, Belgium, France, United Kingdom, Portugal

Tuotantoyhtiöt

Alacran Pictures, Tornasol Films, Entre Chien et Loup, Ukbar Filmes, El Hombre Que Mato a Don Quijote AIE, Carisco Producciones AIE