The Sweet Time of Kalimagdora (1968)

  • Leopold Lahola
  • 1t 41min

Olaf Möllerin alustuksen elokuvaan pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai alempaa tältä sivulta kohdasta “Bonus Content”.

Lukeneistoon kuuluva käsikirjoittaja/ohjaaja Leopold Lahola olisi voinut kuulua Tšekkoslovakian sosialistisen tasavallan kulttuurin kirkkaimpaan kärkeen, ellei hän olisi paennut maasta hänen Atentát-teatterikappaleensa jouduttua Gottwaldin verikoirien hyökkäyksen kohteeksi – vain edellisvuonna hän oli kirjoittanut käsikirjoitukset kolmeen tuon aikakauden huippuelokuvaan: František Čápin Bílá tma, Martin Frič’in Návrat domů, Paľo Bielik’in Vlčie diery

Hiljan perustettuun Israelin valtioon saavuttuaan hän pääsi pian kokeilemaan elokuvien ohjaamista ja hänestä tuli maan elokuva-alan uranuurtaja – joka ei koskaan onnistunut tekemään Israelista uutta kotiaan; viimeinen pysähdys hänen liian lyhyeksi jääneellä elämänpolullaan oli Saksan liittotasavalta, jossa Lahola pääsi työskentelemään sekä elokuvan (Der Teufel spielte Balalaika, 1961; Killer Kid – lännen kapinallinen / Duell vor Sonnenuntergang, 1965) että television parissa (Der Blinde ja Prager Legende, molemmat vuonna 1967).

Elokuvan The Sweet Time of Kalimagdora olisi lopulta pitänyt edesauttaa hänen paluutaan kotiin – mutta sen sijaan hän kuoli, jopa ennen elokuvan tuloa teatteriin ja ennen hänen ensimmäisen novellikokoelmansa Posledná vec (1968) julkaisua, mutta kuitenkin Bratislavassa. On vaikea nähdä tätä tarinaa miehestä, joka yhden vuoden aikana elää koko elämän verran muuttumatta ulkoisesti muuten kuin Laholan oman sielun läpivalaisuna. Mutta senkin lisäksi elokuva on allegoria ajattomuudesta ja asioiden soljumisesta – kuvaus rauhallisesta olemassaolosta yhteiskunnan äkillisiä, hirveitä kommervenkkeja uhmaten. (Olaf Möller)

Director

Leopold Lahola

Screenwriter

Leopold Lahola

Author

Jan Weiss

Cinematography

Viktor Svoboda

Editor

Hannes Nikel

Production Designer

Oskar Havlík

Costumes

Štefan Koller

Composer

Hagen Galatis

Kieli

Slovak

Tekstitys

English

Maat

Slovakia, Germany

Tuotantoyhtiöt

Československý film Bratislava / Czechoslovak Film Bratislava, Gala – International Köln

Bonusmateriaali

Master class introduction / Mestariluokka-alustus: Olaf Möller
14min

Master class introduction / Mestariluokka-alustus: Olaf Möller