The Unknown Saint (2019)

  • Alaa Eddine Aljem
  • 1t 40min

Amine pakenee poliisia aavikolle ryöstösaalis mukanaan. Auton mentyä rikki hän piilottaa rahat yksinäisen kukkulan laelle ja lavastaa kätkön ihmisen haudaksi. Päästyään vuosia myöhemmin vankilasta Amine palaa kätkölle huomatakseen, että sen päälle on rakennettu mausoleumi tuntemattoman pyhimyksen kunniaksi. Amine päättää jäädä läheiseen kylään suunnittelemaan seuraavaa siirtoaan.

Elokuva kuvaa humoristisella tavalla mitä tapahtuu, kun uskomukset ja tarinat ovat iskostettuina syvälle ihmisten mieliin. Kuivuuden ja tylsyyden kuihduttaman kylän eksentrinen väkijoukko kärsii tekemisen ja tapahtumien puutteesta. Kylä uskoo vahvasti pyhimyksen legendaan, joka tuo toivoa, vaikka Amine tietää, ettei pyhimystä ole olemassa. Kylään saapuva uusi nuori lääkäri määrää jokaiselle potilaalleen samaa ainoaa pilleriä, jota hyllystä löytyy. Naiset käyvät lääkärissä ja miehet mausoleumissa hakemassa lumelääkettä sisäisiin ja ulkoisiin haavoihinsa. Ihmiset ovat tyytyväisiä, kunhan heillä on jokin parannuskeino.

Ohjaaja Aljemin debyytti yhdistelee kaurismäkeläistä ja jarmuschmaista ytimeen tislattua komiikkaa. Laajat kuvat ja elämän ihmeellisyys henkivät myös Elia Suleimanin rutikuivaa huumoria. Amine Bouhafan musiikki tuo aavikon tuulen kosketusetäisyydelle. (Otto Kylmälä)

The Unknown Saint -elokuvalla ohjausdebyyttinsä tekevä Alaa Eddine Aljem opiskeli elokuvaa Marokossa ja Belgiassa. Lukuisten lyhytelokuvien kuten National Educationin (2009), Tributen (2011) ja palkintoja voittaneen The Desert Fishin (2015) jälkeen mies siirtyi kehittelemään ensimmäistä pitkää elokuvaansa. Kaurismäen ja Jarmuschin koomista perinnettä jatkava esikoisohjaus osallistui Locarnon, Sundancen ja Cannesin työpajoihin ja Screen International -lehti nosti Aljemin tulevaisuuden arabitähtien joukkoon. The Unknown Saint (2019) sai ensi-iltansa arvostetussa La Semaine de la Critiquessa Cannesissa.

Screenwriter

Alaa Eddine Aljem

Cinematography

Amine Berrada

Production Designer

Kaoutar Haddioui

Costumes

Lina Laraki

Music

Amin Bouhafa

Producer

Francesca Duca

Producer

Alexa Rivero

Kieli

Arabic

Tekstitys

English

Maat

Morocco, France, Qatar

Tuotantoyhtiöt

CCM Film Institute, Centre National du Cinéma et de l'Image Animée, Chadwell International, Condor Distribution, DFI, Institut Français, Schortcut Films, Le Moindre Geste, Altamar Films